Aarhus vil være frikommune

Aarhus Kommune har ansøgt Social- og Indenrigsministeriet om at blive frikommune på flere områder i perioden 2016-2019.

Artiklens øverste billede
Rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive håber, at Aarhus bliver udvalgt til frikommune, så hun kan gennemføre forsøg med bl.a. udvidet ordinationsmuligheder for hjemmesygeplejersker. Arkivfoto: David Bering

I Aarhus Kommunes magistrater ønsker man at udfordre den gældende lovgivning. Det får man mulighed for, hvis man som kommune bliver udvalgt som frikommune. Derfor har flere af Aarhus Kommunes magistrater søgt om at blive en del af frikommuneforsørget på hvert deres område i den næstkomne frikommuneperiode 2016-2019.

Det gælder både Sociale Forhold og Beskæftigelse, Miljø og Teknik, Kultur og Borgerservice, og Sundhed og Omsorg.

»Love og regler kan være sådan skruet sammen, at de forhindrer os i at hjælpe borgerne på bedst mulig vis, og selvom vi i Aarhus er modige og gerne udfordrer tossede regler og procedurer, så vil en status som frikommune gøre det langt nemmere for os at forenkle processerne. Aarhus er før gået foran, eksempelvis med projektet ”Kontrolfri Zone”, som blev gennemført for at afskaffe unødig kontrol og dokumentation på ældreområdet,« udtaler Jette Skive (DF), rådmand, Sundhed og Omsorg i en pressemeddelelse.

Sundhed og Omsorg har, blandt mange andre forslag, foreslået et forsøg med at udvide sygeplejeskers ordinationsret.

»Når fru Jensen har dundrende hovedpine, og hun beder hjemmesygeplejersken om en hovedpinepille, er hjælpen ikke altid nær. For hvis Panodilerne i fru Jensens medicinskab er ordineret til ryg- og ikke hovedsmerter, skal der ordineres nye. Og da det er lægen, der skal ordinere pillerne, skal sygeplejersken have fat i ham, før fru Jensen kan få bugt med hovedpinen,« skriver Sundhed og Omsorg i en pressemeddelelse.

Det er ifølge Sundhed og Omsorg et af de mange tilfælde, hvor lovgivning og regler forhindre en medarbejder i at hjælpe borgerne selvom medarbejderne er kvalificeret til det.

Som frikommune vil Sundhed og Omsorg få mulighed for at udfordre de regler og med forskellige forsøg afprøve, om noget kan gøres mere hensigtsmæssigt. I tilfældet med fru Jensen kan løsningen være at udvide rammerne for hjemmesygeplejerskens ret til at ordinere medicin, så der opnås et bedre behandlingsforløb.

Kommunerne skal ansøge om frikommunestatus i netværk med andre kommuner, og det er stort set kun fantasien og grundloven, der sætter begrænsninger for, hvad kommunerne i forsøget kan prøve af.

I alt 43 netværk har på landsplan ansøgt om at blive frikommuner for perioden 2016-2019. Aarhus Kommune er med i sammenlagt 12 netværk, hvoraf Sundhed og Omsorg deltager i to netværk. Der er lagt op til, at 5-7 af de 43 ansøgninger vil blive valgt.

De nye frikommunenetværk vil blive valgt i starten af september.

Listen over forslag fra alle kommunerne inkl. Aarhus Kommune kan findes her.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.