»Det er simpelthen fantastisk, at den endelig er her«

Samsø-færgen er et projekt, der bygger på et stort lokalt engagement. Det har været længe undervejs, men nu er den her – hurtigfærgen mellem Samsø og Aarhus. JP Aarhus var med tur-retur.

Artiklens øverste billede
Alice Elena Jacobsen var en af de aarhusianere, som tog turen til Samsø tirsdag morgen. Hun arbejder bl.a. som fotograf og skulle på Samsø for at fotografere en kunde. Fotos: Joachim Ladefoged

Det bugter sig i bakke, dal.«

Om Oehlenschläger tænkte på Samsø, da han skrev linjen om det danske land, der bugter sig i bakker og dale, er uvist. Men det er bestemt passende. Smukt og naturskønt ser den ud, Samsøs nordlige kystlinje, der bølger sig i grønne bakker. Kystlinjen er der gode muligheder for at nyde på den nye sejlrute mellem Aarhus og Samsø.

Klokken er 7.30. Vandet i havnebassinet er spejlblankt, og himlen er blå. Perfekt vejr til en sejltur. Kl. 7.35 sejler Samsø-færgen med solen i ryggen og Dokk1 og domkirken i baggrunden ind i havnebassinet. Med en hurtig 180 graders vending lægger færgen til kaj og passagererne, der har været med fra Samsø, kan gå i land i løbet af få minutter. Straks den sidste passager har forladt færgen, kan de næste gå om bord. Kl. 7.50 løsnes fortøjningerne, og færgen er på vej til Samsø. Med færgen fra Aarhus er ca. en håndfuld passagerer.

I salonen sidder ægteparret Kirsten og Mans Nijkamp. De besøger Samsø ofte.

”M/S Issehoved” er en hurtigfærge. Den tilbagelægger turen på ca. 70 minutter. Når rutinerne er kommet på plads, regner man med at kunne klare turen på en time.

»Det er kun en måned siden, vi var der sidst. Men det er smart med den nye færge. Vi bor i Aarhus og kan nu gå til færgen,« siger Kirsten Nijkamp, der bl.a. fotograferer keramik for en keramiker på Samsø.

Det er blevet tid til at tjekke billetter. Kirsten hiver sit visakort frem og betaler.

»Kan man betale med mobilepay?« spørger hun kontrolløren.

»Ikke endnu. Det kommer,« er svaret.

"M/S Issehoved"

På broen huserer kaptajn Ole Starklint. Han sidder afslappet i sin stol i styrehuset med det ene ben solidt plantet på instrumentbrættet og en kop kaffe i hånden. På en lille gul mærkat over kompasset står der ”M/F Issehoved”.

»Ja, det hedder den jo altså,« griner Ole Starklint. I hvert fald uofficielt.

»Man ændrer ”f”et i M/F til et ”s”, så færgen kommer til at hedde ”M/S Issehoved”,« afslører Ole Starklint. Færgen er ikke navngivet endnu, og derfor står det heller ikke på skibssiden. Her står der indtil videre kun rederiets navn: ”Samsø-Aarhus Expressen”. Men det kommer.

Foran ham toner Samsø nu helt tydeligt frem i det klare og solrige vejr. Vejret har de været heldige med siden opstarten fredag. Men det har været varmt at være på arbejde. Ifølge Ole Starklint var der 34 grader i styrehuset i weekenden. Vinduerne kan ikke åbnes, og der er ikke installeret aircondition.

»Det kommer også,« siger han.

Nana Harreschou er en af de samsinger, der har investeret penge i den nye færge. Tirsdag skulle hun til tandlæge i Aarhus og benyttede muligheden for at komme med den nye færge.

Ole Starklint har sejlet i en stor del af verdenen. Nu sidder han så her på en lille lokal rutefærge.

»Det er meget anderledes, end hvad jeg tidligere har lavet. Her har jeg kundekontakt. Det er skønt,« siger han. Han har intet tilhørsforhold til hverken Aarhus eller Samsø, andet end at han flere gange har været til Samsø Festival.

En passager stikker hovedet ind. ”Må jeg komme ind og kigge?”

»Selvfølgelig, kom bare ind,« lyder det fra kaptajnen. Her er alle velkommen.

På soldækket sidder Ane Marie Kristensen. Hun er afdelingslæge på øjenafdelingen på Aarhus Universitetshospital. Som en del af hendes stilling tager hun én gang om måneden turen til Samsø, hvor hun på Samsø Sygehus tilser øjenpatienter. Men det er ikke årsagen til, at hun er med færgen i dag.

»Min kollega på Samsø har 50 års jubilæum som offentlig ansat,« siger hun. Sejlplanen passer for dårligt her i mellemsæsonen, til at hun kan benytte ”M/S Issehoved” til at komme på arbejde.

»Jeg har kun været på Samsø i arbejdsregi. Nu, da vi har fået denne færge, tror jeg, at jeg også vil komme her som turist.«

Ankomst

70-minutter efter, at færgen er sejlet fra Aarhus, kan ”M/S Issehoved” lægge til i Sælvig Havn. På havnen står en flok klar til at tage imod. Nogle er passagerer, der skal med færgen til Aarhus. Andre er bare nysgerrige samsinger, der skal se deres nye færge.

»Det føles lidt, som da jeg sejlede til Grønland med mine forældre som barn. Det er lidt romantisk,« siger Ane Marie Kristensen, før hun går fra borde.

Ventende passagerer og nysgerrige samsinger på Sælvig Havn.

Om bord stiger en ny gruppe passagerer. Den sidst ankomne spørger Ole Starklint, om det er muligt at få en kørestol om bord, og peger ud på de trin, der går ned fra rampen fra skibet til kajen. Kaptajnen forsikrer den ældre kvinde om, at besætningen nok skal hjælpe en kørestolsbruger om bord. Der er endnu ikke kommet en anordning, der gør det muligt for kørestolsbrugere at kunne køre direkte om bord på skibet.

»Det kommer.« En sætning, som er gået igen et par gange i løbet af turen. Men det er ifølge Ole Starklint også gået meget stærkt med at få færgen i drift. På jomfruturen måtte han sejle i civil uniform, fordi den rigtige uniform ikke var nået frem endnu. I dag har den hvide skjorte guldstriberne på.

»Det er godt, for min kæreste elsker sådan at komme til Aarhus,« siger kvinden, der hedder Nana Harreschou.

Samsingernes færge

Da færgen forlader Sælvig Havn, står en gruppe tilbage på kajen. En mand i orange sweatshirt vinker til Nana.

»Det er min nabo. Han er direktør for hele foretagendet.«

Hun er oprindeligt fra Holte, men flyttede til Samsø for 39 år siden, da hendes nu afdøde mand gik på pension. For fem år siden, da der var den første snak om en færge mellem Samsø og Aarhus, købte hun aktier i projektet, der dog i første omgang ikke blev til noget.

»Det er simpelthen fantastisk, at den endelig er her. Min kæreste sidder i kørestol pga. en blodprop i benet, og når vi har taget turen til Aarhus, har det f.eks. krævet en handicaptaxa fra Hou. Nu kan vi bare køre direkte op i byen og gå på Aros, som vi begge elsker,« siger hun.

Kæresten har også aktier i Samsø-færgen, og sammen er de blandt mange samsinger, der har investeret i den nye færgerute mellem Aarhus og Samsø, der bygger på et lokalt initiativ.

»Alle på Samsø har været og er meget engageret i dette projekt, som vi håber vil trække flere til Samsø,« siger hun

Denne tirsdag er hun alene af sted. Hun skal til tandlæge i Aarhus. Hun har en pose fyldt med asparges med. De er til tandlægerne.

»Det er blevet lidt en tradition, at jeg ringer ind til tandlægedamerne og spørger, hvor mange asparges, de skal have med,« smiler hun.

Kl. 10.30 ankommer færgen igen til Aarhus.

»Hvordan kommer jeg til Banegårdspladsen herfra,« spørger Nana Harreschou. Efter en kort rutebeskrivelse forsvinder hun op i byen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.