Opsang til små modebutikker: I er for usynlige på nettet
De aarhusianske modebutikker er for anonyme på de sociale medier, mener stylecoach Helle Bille og kommunikationsrådgiver Anne-Louise Saabo. Det koster kunder.
Dæk dine butiksvinduer med papir, så ingen kan se dine varer.
Så skarpt skærer stylecoach Helle Bille og kommunikationsrådgiver Anne-Louise Saabo det ud for at forklare, hvor meget det betyder, at mange små aarhusianske modebutikker ikke er aktive på de sociale medier.
»Mange små modebutikker i Aarhus har ikke forstået, at markedsføringen går via de sociale medier i dag. De, der larmer mest her, får besøget i den fysiske butik,« siger Anne-Louise Saabo.
Sammen med Helle Bille har hun lavet et kursus for modebutikker, ”Styling til de sociale medier”, og det er der behov for.
»De små modebutikker har det svært i disse år, og de lægger skylden for deres manglende omsætning på webbutikkerne, men det holder ikke. 90 pct. af alle køb foregår stadig i en fysisk forretning, kvinder vil meget gerne ud i den fysiske butik og mærke på kvaliteten af tøjet og prøve det,« forklarer Helle Bille.
»Ved at være synlige på Facebook minimum tre gange om ugen kan butikkerne flytte mange kunder fra nettet og ind i butikken uden at have en webshop. Det er målbart,« tilføjer Anne-Louise Saabo.
Vind over de store
Selv om de små butikker er i konkurrence med de store brands på nettet, kan de godt vinde den kamp, også selv om de store virksomheder har hele afdelinger, der ikke laver andet end at poste på de sociale medier. For de små butikker har noget, som de store ikke har, nemlig personlighed, og den skal de dyrke.
»Hav din målgruppe på plads, og tag den personlige tilgang til den, for det gør og kan de store virksomheder ikke. Kunderne vil gerne se indehaveren og de ansatte,« siger Anne-Louise Saabo.
Der er salg i at vise almindelige mennesker på de sociale medier.
»Mange indehavere og deres ekspedienter er kede af selv at stille op til fotografering, fordi de har komplekser over deres krop, men kunderne vil jo netop gerne se en almindelig kvinde i tøjet. De har de samme udfordringer, som alle kvinder har,« siger Helle Bille og anbefaler at overføre den gode spørgeteknik fra butikken til de sociale medier:
»Formuler dig kort og præcist: Synes du også, at din r.. ser for stor ud i alle bukser? Disse jeans er designet til kvinder med brede hofter. Og vis gerne et billede af en kvinde med former. 54 pct. af Europas befolkning er over normal konfektionsstørrelse, så der er en stor befolkningsgruppe, som ikke er slimline. Derfor giver det god respons også at vise former på de sociale medier,« siger Helle Bille.
Mange små modebutikker er bange for at spamme via de sociale medier, men leverer de relevant indhold, vil følgerne gerne høre nyt fra butikken.
»80 pct. af det, butikken lægger på Facebook, skal være værdiskabende inspiration for læseren, resten må være salg. Giv informationer om pasformer, farver og accessories. Er der et tilbud, fint, men krydr det med personlig information. Tal til kundens behov, tal til kundens topmave,« siger Anne-Louise Saabo.
»Forbrugerne er meget egoistiske i dag, de tænker: mig, mig, mig. En undersøgelse fra Dansk Detailhandel viste for nylig, at 50 pct. af kunderne er utilfredse med servicen i butikkerne, så ekspedienterne skal lære at sige: Hvad kan jeg gøre for dig i dag? Det gælder også kommunikationen på de sociale medier,« siger Helle Bille.
De fede detaljer
Billederne, der bliver lagt på nettet, behøver ikke være perfekte, tværtimod.
Ved at være synlige på Facebook minimum tre gange om ugen kan butikkerne flytte mange kunder.
»Brug din mobiltelefon, og zoom ind på en fed detalje. Det må gerne være lidt autentisk, det kan forbrugerne godt lide,« siger Anne-Louise Saabo.
At poste på de sociale medier skal være en fast procedure, ligesom det er at gøre kassen op.
»Sæt et kvarter til en halv time af hver morgen, så butikken får åbnet sit vindue til omverdenen. Eller lav alle indlæggene om søndagen, og brug det automatiske planlægningsværktøj, der selv lægger indlæggene op,« foreslår Helle Bille.
Hun gør opmærksom på, at købsadfærden har ændret sig pga. internettet. Kunder er ikke så loyale over for butikkerne mere. Til gengæld er de meget længere i købsprocessen, når de kommer ind i en butik, fordi de har surfet på nettet først.
»Det betyder faktisk, at kunden er tættere på at købe, når hun først kommer ind i den fysiske butik,« påpeger Helle Bille.
Lidt, men godt
Mange butikker er vant til den trykte annonce og tør ikke gå i gang med de sociale medier, men de to rådgivere kan komme med mange eksempler på, hvor effektive de sociale medier er.
»En butik havde 76 følgere på sin Facebook-side, og det synes ikke af så meget, men det var de rigtige 76 følgere, for hver gang, vi lagde et sæt op på Facebook, kom de ind og købte. En af dem købte for 10.000 kr., og mange ringede for at få lagt tøjet til side. Det tror jeg ikke, de trykte annoncer kan gøre efter,« siger Anne-Louise Saabo.