Vejkryds er cyklisternes fjende nr. 1
Vejkryds er noget af det farligste overhovedet for cyklister. Her sker en stor del af ulykkerne, og her skal man virkelig have øjne og ører åbne, råder eksperter.
Markant flere kvinder end mænd oplever dagligt eller flere gange om ugen, hvad de opfatter som ”farlige situationer” i trafikken, viser en meningsmåling, som Wilke har foretaget for JP Aarhus.
Men selv om mange flere kvindelige end mandlige cyklister føler sig utrygge i trafikken, betyder det ikke, at flere kvinder end mænd kommer til skade. Nye tal fra Vejdirektoratet viser, at mænd og kvinder praktisk talt lige hyppigt kommer ud for cykelulykker.
Der er imidlertid forskel på, hvor og hvornår ulykkerne sker. To tredjedele af alle cykelulykker sker i kryds, og kvinder kommer netop typisk til skade i kryds og rundkørsler. Mænd er hyppigere involveret i ulykker på lige vej og cykelstier.
»De nye tal fra Vejdirektoratet har aflivet den gamle, sejlivede myte om, at kvindelige cyklister er udsat for flere uheld end de mandlige. Til gengæld er kvinder mere tilbøjelige til at være udsat for uheld i kryds, og dem er der jo selvsagt flere af i en by som Aarhus,« siger Klaus Bondam, som er direktør for Cyklistforbundet.
Forskellig cykeladfærd
I Rådet for Sikker Trafik understreger dokumentationschef Jesper Sølund, at det er meget subjektivt, hvad cyklister opfatter som farligt i trafikken, og at meningsmålingen derfor må tages med forbehold. Men en forklaring på, at flere kvinder end mænd føler sig udsatte som cyklister, kunne være, at kvinder simpelt hen er mere eksponeret. Jesper Sølund peger på, at der er forskel på kvinders og mænds cykeladfærd – kvinder kører almindeligvis korte og hyppige ture i byerne, hvor der sker mange ulykker især i kryds, mens mændene typisk kører længere strækninger uden for byområderne.
»Samtidig er kvinder bedre end mænd til at opfange risici i trafikken. Men denne skærpede opmærksomhed behøver ikke at være dårlig for trafiksikkerheden,« siger Jesper Sølund.
Aarhus Kommune har brugt mange penge på at forbedre forholdene generelt for cyklister, og ifølge den ansvarlige rådmand på området, Kristian Würtz (S), har netop sikkerheden stor bevågenhed.
Tryg by at cykle i
»Vi har efterhånden rigtigt mange cyklister i byen, og så kan der let opstå farlige situationer, men det er selvfølgelig vores ambition, at Aarhus er en sikker og tryg by at cykle i,« siger Kristian Würtz.
Som cyklist kan man selv medvirke til at øge sikkerheden på vejene, understreger Rådet for Større Sikkerhed.
»Langt hovedparten af cykelulykkerne – ca. 70 pct. – forekommer i byerne, og to tredjedele af dem sker i kryds. Generelt er manglende eller utilstrækkelig orientering årsagen, så det er en god idé at være ekstra opmærksom netop i kryds,« siger Jesper Sølund.
Politikommissær Lars Bisgaard fra Østjyllands Politi er enig:
»Særligt ved højresving i kryds skal man være agtpågivende – samt ved f.eks. vejarbejde. Som cyklist skal man spørge sig selv: Hvad foregår der foran og bagved mig?«
Koncentrer dig om at cykle
Jesper Sølund råder på samme måde cyklister til at huske at se sig over skulderen ved f.eks. overhalinger eller passage af biler.
De nye tal fra Vejdirektoratet har aflivet den gamle, sejlivede myte om, at kvindelige cyklister er udsat for flere uheld end de mandlige.
»Et budskab, som vi med stor succes har kommunikeret til bilister, kan også bruges til cyklister: Koncentrer dig om trafikken og lad være med at lave alt muligt andet – f.eks. pille ved mobiltelefonen. Kør cykel, når du cykler,« siger Jesper Sølund.
Endelig er det en rigtig god idé at køre med cykelhjelm, påpeger dokumentationschefen:
»En cykelhjelm begrænser de mest alvorlige skader markant, hvis uheldet skulle ske. Nu kan man også få hjelme i pangfarver, og det er genialt, fordi det betyder, at hjelmen ud over at beskytte hovedet øger cyklistens synlighed.«
Cykeltrafikken i Aarhus er vokset med 28 pct. siden 2000, hvilket er en del mere end i Danmark generelt. På landsplan er cykeltrafikken faldet med 5 pct. fra 2014 til 2015, viser tal fra Vejdirektoratet.
Der er stor usikkerhed om, nøjagtigt hvor mange cykelulykker der sker om året, fordi mange uheld hverken indberettes til politi eller sygehuse. Ifølge Aarhus Kommune er antallet af tilskadekomne cyklister i Aarhus faldet fra godt 70 i 2006 til godt 50 i 2014. De reelle tal er imidlertid langt højere, fordi mørketallene ikke er med, og fordi den officielle statistik kun medtager uheld indberettet af politiet.