Bindesbøll-naboer får mulighed for foretræde

Lokalplanen for det kommende omfattende byggeri på psykiatrisk hospitals grund i Risskov har mødt heftig kritik fra naboerne i området. Byrådspartierne havde forståelse for bekymringerne under onsdagens byrådsmøde.

Artiklens øverste billede
Forslag åbner for op mod 1.200 boliger i Bindesbøll-byen, når det nuværende psykiatriske hospital bliver omdannet til et blandet boligkvarter. Knap 200 boliger bliver indrettet af boligforeningen AAB.

Borgerne er ikke hørt, byggerierne vokser og vokser og en undren over en ny bydel uden en eneste café.

Sådan opsummerer Kamilla Gumede kritikken fra naboerne til den kommende Bindesbøll Byen på grunden, hvor psykiatrisk hospital i Risskov ligger i dag. Hun repræsenterer omkring 500 utilfredse Risskov-borgere, og flere af dem var mødt op til onsdagens byrådsmøde, hvor politikerne for første gang skulle diskutere lokalplansforslaget for den nye Risskovsbydel i byrådet.

Hans Halvorsen (S) begyndte debatten.

»Der skal bygges op til 1.200 boliger. Det er et meget stort projektforslag. Jeg vil takke alle beboere i området, som er berørt, for en god debat og gode møder, hvor der har været en god og konstruktiv dialog, og hvor de har sat ord på de største ting, man skal kigge en ekstra gang på. Det handler især om højden af byggeriet i forhold til de eksisterende boliger,« sagde han og foreslog at sende lokalplanforslaget i teknisk udvalg for at give borgere og andre interesserede foretræde.

Bindesbøll Byen skal bygges, når Psykiatrisk Hospital flytter til Skejby i 2019, og omfatter en ny bydel med 110.000 kvm boliger fordelt på godt 1.200 nye boliger i primært 2-3 etager.

I et debatindlæg i onsdagens JP Aarhus kritiserede Kamilla Gumede sammen med Michael Mose Biskjær under overskrevet "Er borgerinddragelse en ren skueproces i Aarhus Kommune?", at der er planlagt byggeri i op til fem etager i et område med lav byggelse.

Derudover undrede de sig over, at den private bygherre - et konsortium bestående af Lærernes Pension, PKA og entreprenørselskabet KPC, som har købt grunden af Region Midtjylland - måneder før lokalplansforslaget var stillet, kunne offentliggøre hvor mange boliger, der skal opføres.

Venstres politiske ordfører, Gert Bjerregaard, mener, at processen har været skæv.

»Der er så sandelig noget at drøfte med naboerne i sagen. Processen er begyndt fuldstændig forkert ved, at Region Midtjylland begynder med at lave aftale, som Aarhus Kommune formentlig ikke har været inddraget i. Det gør det alt andet lige sværere for kommunen at arbejde med udviklingen af byområdet. Udfordringerne med lokalplanen er, at vi vil se bygninger, der rejser sig som en mur over for naboerne rundt om,« sagde han.

Steen Stavnsbo (K) tilføjede:

»Der er ikke noget at sige til, at borgerne er mistroiske i en proces, hvor regionen har haft særinteresser. Det er stærkt utilfredsstillende som lokalpolitiker. Denne lokalplan er en af de vigtigste i dette århundrede. Det er et helt unikt sted. Det er ekstremt vigtigt med en god borgerinddragelse, så vi kan rette op på den tillidskløft, processen har skabt.«

Enhedslistens politiske ordfører og medlem af teknisk udvalg, Peter Hegner Bonfils, mener grundlæggende, at byggeriet bliver fantastisk. Men der er problematikker at tage fat i.

»I udvalgsbehandlingen vil vi koncentrere os om, hvordan relationen mellem det nuværende og det nye byggeri bliver. Det er klart, at med så mange nye beboere vil der komme trafikudfordringer, derudover synes vi, at cykelforbindelserne kunne være bedre. Vi frygter, at vi forpasser en mulighed for at gøre Aarhus til cykelby,« sagde han og blev bakket op af Jan Ravn Christensen:

»Vi mener, der skal være mere cykelsti. Der skal være alternativer til at cykle igennem skoven om aftenen. Og så så vi gerne en højere andel end 15 pct. almene boliger.«

Rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S), betonede, at han gerne vil have bebyggelse i Risskov, der ikke ligner det, der allerede findes.

»Lokalplansforslaget lægger op til et varierede kvarterer med vægt på boliger. Store boliger, små, private, udlejningslejligheder, rækkehuse, punkthuse, og så glæder det mig, at man får en bydel med social balance, hvor knap 200 boliger er almene. Jeg anerkender, at der er mange, der ønsker mindre byggerier. Jeg mener, at man skal lave noget, der kan andet end det, Risskov kan i forvejen. Derudover er der taget hensyn ved at placere de højeste bygninger længst fra naboer,« sagde han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.