Kranførere skuffede over sms-dom

Tirsdag blev Aarhus Havn frikendt i den såkaldte sms-sag pga. en fratrædelsesordning kranførerne indgik med Aarhus Havn.

Tirsdag faldt der dom i Vestre Landsret, hvor den tidligere havnedirektør og en driftsleder i Aarhus Havn blev frifundet for at have læst en kranførers sms'er på en indleveret arbejdstelefon.

Det var to dommer ud af tre, der frifandt havneledelsen. Begrundelsen var, at 3F i et forlig med havnens ledelse havde lavet en fratrædelsesordning for de tre bortviste kranførere. I fratrædelsesaftalen fremgår, at de aftalte fratrædelsesvilkår "er til fuld og endelig afgørelse af ethvert spørgsmål parterne imellem."

Derfor fandt de to dommere, at medarbejderne havde givet bindende afkald på adgangen til at anmode om offentlig påtale. Altså blev sagen afvist, og havnens ledelse frifundet.

»Det er brandærgeligt. For det betyder, at vi ikke får en landsretlig afgørelse af, om det var lovligt eller ej, da ledelsen læste sms-erne,« siger en af de bortviste kranførere, Keld Sørensen, der understreger, at det ikke var pga. spørgsmålet om lovligheden af sms-læseriet, at havnens ledelse blev frikendt.

Den sidste af de tre dommere ønskede at stadfæste dommen fra byretten, hvor eks-havnedirektøren og driftslederen blev kendt skyldige i overtrædelse af reglerne om brevhemmelighed.

Ifølge retsreferatet blev fratrædelsesaftalen indgået, efter at 3F, i forbindelse med et møde med Aarhus Havn den 9. november 2012, var blevet gjort bekendt med indholdet af de sms’er, der dannede grundlag for Aarhus Havns ønske om at bortvise kranføreren. Samtidigt blev 3F gjort bekendt med, hvorledes havnen var kommet i besiddelse af sms’erne.

Lovligheden af havnens handlemåde blev drøftet på mødet, hvor 3F tilkendegav, at man ikke mente, havnen havde handlet lovligt. Drøftelserne førte til, at der blev aftalt et nyt møde. 3F ønskede at kontakte en advokat for nærmere rådgivning vedrørende blandt andet lovligheden af havnens handlemåde. Advokaten deltog, efter at have ydet 3F den ønskede rådgivning, i et nyt møde den 12. november 2012. Her accepterede 3F, at indholdet af sms’erne kunne anvendes i en sag om bortvisning. Derfra indgik 3F et forlig med Aarhus Havn og blev enige om en fratrædelsesordning for de tre kranførere.   

Keld Søren vidste ikke, da han underskrev fratrædelsesordningen, at det betød, at kranførerne ikke på et senere tidspunkt ville kunne hive Aarhus Havn i retten.

De tre kranførere håber nu på, at statsadvokaten vælger at tage sagen op i Højesteret.

»Vi synes jo, at sagen er af så principiel karakter, at der bør tages stilling fra højeste retslige instans. Særligt nu, hvor en fratrædelsesordning åbenbart kan fratage en sin ret til at rejse en sag,« mener Keld Sørensen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.