Viby-arkitekter skal forvandle Gellerup

Ungdomsby: Sahl Arkitekter har tegnet vinderprojektet, der skal give Gellerupparken en ny ungdomsby og et iværksættermiljø.

Artiklens øverste billede
Vinderprojektet omfatter ikke kun kollegiet, men et helt nyt kvarter med rækkehuse, erhverv og Brabrand Boligforenings nye administrationsbygning. Her set fra hjørnet af Bygaden og Lottesvej. Illustration: Sahl Arkitekter og Nord Arkitekter

Gellerup trådte i går endnu et skridt nærmere en mærkbar forvandling af det udsatte boligområde, da Dansk Boligbyg med Sahl Arkitekter og Nord Arkitekter blev afsløret som vindere af projektet ”Ungdomsby Gellerup”.

Gruppen står bag et forslag om at skabe et kollegium med 354 boliger som en integreret del af et nyt kvarter i Gellerup.

Vinderprojektet er en karrébebyggelse, som strækker sig fra fire til syv etager langs den nye Bygade, som netop nu er ved at blive bygget.

Den ambition og det hjerteblod, der ligger i det, gør det rigtigt stort.

Per Damgaard-Sørensen, arkitekt og partner i Sahl Arkitekter, arkitekt og partner i Sahl Arkitekter

Der er både toværelses-, halvandenværelses- og et- værelsesboliger på tegnebrættet. Og fællesarealer med iværksætterfaciliteter.

Arkitekt og fagdommer i udvælgelsen af projektet blandt fire andre prækvalificerede Lars Bendrup var begejstret for de nye byggeplaner:

»Gellerup er et af Danmarks mest stigmatiserede boligområder. At man går ind og ændrer dets udseende så radikalt, som man gør her, med både arbejdspladser og boliger, det er unikt og fantastisk. Skeptikere af projektet vil forstumme, når de ser det her,« siger Lars Bendrup, der er grundlægger af arkitektfirmaet Transform.

Byggeriet bliver placeret over for kommunens kommende kontordomicil, der skal være arbejdsplads for op imod 1.000 kommunale medarbejdere fra november 2018 – omtrent samtidig som ungdomsbyen forventes at stå klar.

Gellerup skal stråle i byen

Det var da også en meget glad rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S), der var med til at afsløre vinderprojektet onsdag.

»Det bliver spændende, om vi kan få området til at stråle i Aarhus, og jeg glæder mig meget til at se byggeriet rejse sig. Der venter en gave til bydelen og til en ny generation i Aarhus, der forhåbentlig har lyst til at blive boende her,« lyder det fra Kristian Würtz, der tilføjer:

»Der bliver noget at leve op til for kommende bygherrer. Vi sætter barren højt med det her projekt.«

For Sahl Arkitekter, der holder til i Viby og blandt andet har tegnet Z-huset på Aarhus Ø, er opgaven også stor.

»Den ambition og det hjerteblod, der ligger i det, gør det rigtigt stort,« siger Per Damgaard-Sørensen, der er arkitekt og partner i firmaet.

Arkitekterne har lagt vægt på at skabe boliger, der både har private rum, men også indbyder til samvær, netværk og integration.

»Bygningerne opfordrer både til et meningsfuldt studieliv, til fællesskaber og til at knytte bånd. Det har været vigtigt for os, at bygningen peger ud i bydelen, så man får spredt livet ud i hele kvarteret,« siger Per DamgaardSørensen.

Kollegiet Ungdomsby Gellerup vil blandt andet få et vaskeri, der er åbent for alle kvarterets beboere. Ligesom værkstedsmiljøerne, hvor der er planer om eksempelvis 3D-printere, skal være for alle.

»Vi har placeret iværksætterområderne på meget synlige steder ud mod gaden for at understrege, at de er en del af et større kvarter,« siger Per Damgaard-Sørensen.

Netop evnen til at forholde sig til omgivelserne var en af grundene til udvælgelsen.

»Projektet tegner bydelen rigtig flot. Der bliver skabt et imødekommende og rart indre miljø, hvor man sagtens kan forestille sig studerende sidde og hygge sig med en øl. Der er i det hele taget en meget positiv stemning, der passer rigtig godt med det nye Gellerup-Toveshøjs paradigmeskifte,« siger Lars Bendrup.

Arkitekterne fra Viby skal nu arbejde videre med projektet og har i den forbindelse tænkt sig at spørge både bygherren og områdets beboere og kommende brugere til råds for at få input til at gøre projektet endnu bedre.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.