Kritik af fleksibelt højhusforbud

Byggeri: To steder i midtbyen har Aarhus Kommune åbnet for byggeri i syv etager, selv om højhuspolitikken siger maksimalt seks etager. Vi tager stilling i hvert tilfælde, siger planchefen. Reglerne bøjes efter formålet, siger en beboer.

Artiklens øverste billede
Visualisering af evt. byggeri på den såkaldte stenhuggergrund ved Thorvaldsensgade. Foto: Aarhus Kommune

»Fortætning er vejen frem.«

Sådan hedder det i Aarhus Kommunes nyeste udkast til en planstrategi, og skal man fortætte i midtbyen, vil det som oftest betyde forhøje – da pladsen selvsagt er trang i midtbyen.

Spørgsmålet er så, hvor højt der må forhøjes.

Ifølge kommunens højhuspolitik vedtaget i 2006 er et højhus et hus, der er højere end seks etager eller højere end 25 meter, og på et vurderingskort for byen er området indenfor allégaderne markeret som »et område, hvor højhuse er uønskede«.

Alligevel er der med en byrådsgodkendt lokalplan på den såkaldte stenhuggergrund ved Thorvaldsensgade sagt god for byggeri i syv etager, ligesom der i Mølleparken er udsendt høringsmateriale, der åbner for syv etagers byggeri. Begge eksempler strider mod linjerne i kommunens højhuspolitik.

Forklaringen er ifølge Anne Schmidt Andersen, chef for Planafdelingen ved Aarhus Kommune, følgende:

»På stenhuggergrunden er logikken, at det er en konkret stillingtagen i det enkelte tilfælde. Højhuspolitikken siger ganske vist maks. seks etager, men i det her tilfælde er det et boligprojekt, og boliger har ikke så høje etager som erhvervsbyggeri, og derfor har man valgt at sige ok til syv etager, fordi de holder sig under 25 meter,« siger hun.

Politisk kompetence

Vedrørende Mølleparken er planchefens forklaring følgende:

»Når der i materialet er beskrevet, at der kan bygges i syv etager, er det, fordi man viser det, som byrådet har valgt i forhold til udbuddet. På den måde arbejder vi jo under en politisk kompetence. De syv etager er ikke endeligt besluttet, og det er heller ikke sendt ud som et lokalplanforslag. Hvis man ønsker at bygge i syv etager, vil det kræve en politisk beslutning om at fravige kommuneplanen i det her tilfælde,« siger Anne Schmidt Andersen.

Frygt for fortætning

Byggeri i højden og fortætning af midtbyen møder som omtalt på forsiden af avisen kritik fra beboerne, og den kritik er velkendt for planchefen:

»Det er forståeligt, at der er en frygt for øget fortætning, men i den planstrategi, som har været i høring, er det netop målsætningen, at der skal være plads til flere beboere i byen,« siger Anne Schmidt Andersen og fortsætter:

Husk på, at Aarhus er en by i fem etager.

Anders Bové Christensen, arkitekt

»Vi skal ikke blot udvide byen ud i åbent land, men skabe plads til flere beboere i byen, og det kræver, at byen bliver tættere, og det kan ske i højden eller bredden. Derfor er det vigtigt gennem høringsprocesser at høre borgerne, for en tættere by giver f.eks. flere indsigtsgener og trafikproblemer.«

Regelbøjning?

Lars Bøgh Svendsen er med i Fællesrådet for Mølleparken-Vestergadekvarteret og kritisk overfor højhuse i midtbyen.

Forelagt planchefens forklaringer, siger han:

»Jeg forstår godt, at man vurderer fra sag til sag, men det virker også, som om at man bøjer reglerne efter det formål, man gerne vil fremme. Og så er der tilsyneladende forskel på byggesager i midtbyen og resten af byen, for en klage over, at en boligejer i et villakvarter bygger, så der er indkig til naboen, kan føre til, at villaejeren skal bygge om. I midtbyen kan man derimod få tilladelse til en ekstra etage på et byggeri, selv om det strider mod højhusreglerne.«

Pres fra bygherrer

Lars Bøgh Svendsens indtryk er, at kommunens planlæggere og politikere for ofte skeler til, hvad bygherren ønsker:

»Det virker, som om at hensynet til investorerne ofte vejer tungere end hensynet til beboerne.«

Det samme indtryk har Aarhus-arkitekt Anders Bové Christensen.

»Der er jo et stort pres fra investorerne, som har mest fokus på forrentning af deres investeringer med ekstra etager på byggerierne og mindre fokus på byens sammenhæng,« siger han, der frygter en udvikling med flere højhuse:

»Højhuse ødelægger byrummet og horisonten, og ofte kan man få lige så meget plads i lavere byggerier, fordi højhusene kræver meget fri plads omkring sig. Med højhusene er man i gang med at gøre ubodelig skade på midtbyens udtryk,« siger han med følgende opråb til planlæggerne:

»Husk på, at Aarhus er en by i fem etager. «

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.