Byggerier strider mod højhuspolitik
En åbning for syv etagers byggeri i midtbyen møder kritik fra beboere, en arkitekt og en EL-politiker. Vi vurderer fra sag til sag, lyder svaret fra kommunens planchef.
Selv om Aarhus Kommunes højhuspolitik ikke tillader bygninger over seks etager i midtbyen, gives der alligevel tilladelser til højhuse.
En lokalplan for den såkaldte stenhuggergrund har tilladt syv etager, og i høringsmaterialet for et nyt byggeri i Mølleparken er der åbnet for, at der kan bygges i syv etager.
Det møder kritik fra Lars Bøgh Svendsen, repræsentant for Fællesrådet for Mølleparken-Vestergadekvarteret.
»Hvordan kan man få lov til at bygge i syv etager i midtbyen, når kommunens højhuspolitik siger, at et højhus er et hus over seks etager, og højhuse ikke skal bygges i midtbyen,« spørger han, der frygter, at udviklingen vil gå ud over midtbylivet.
»Den byfortætning, som kommunen er så optaget af, er en dødssynd, for man får klemt alt for mange mennesker sammen i midtbyen, og det kan trafikken slet ikke holde til,« siger han.
Skygge og vind
Aarhus-arkitekt Anders Bové Christensen, der tidligere har kritiseret byens højhuse, er enig.
»Højhuse er ikke byhuse, for de ødelægger byrummet med skygge og en masse vind. Syv etager kan være okay nogle steder, men vi risikerer en glidebane, hvor andre også vil få tilladelser til at bygge højt,« siger han.
Peter Hegner Bonfils, teknisk ordfører fra Enhedslisten, er også enig i kritikken:
»Vi oplever borgere, som mister tilliden til kommunens planlægning, når man laver regler for en højhuspolitik og så alligevel ikke følger dem. Indtrykket er, at hvis en bygherre er klar med penge, så kan han også få dispensation til at bygge højt.«
Ifølge kommunens højhuspolitik fra 2006 er et højhus defineret som et hus, der enten er højere end seks etager eller højere end 25 meter. På et såkaldt vurderingskort er der indtegnet områder, som kan bruges til evt. nye højhuse, men i midtbyen indenfor allégaderne er højhuse uønskede.
Fra sag til sag
Anne Schmidt Andersen, chef for Planafdelingen under Teknik og Miljø, siger:
»Højhuspolitikken sætter en ramme, men vi og politikerne tager konkret stilling fra sag til sag i forhold til omgivelserne for det konkrete byggeprojekt.«
Planchefen oplyser, at på stenhuggergrunden er argumentet for syv etager, at byggeriet holder sig under 25 meter, og vedrørende Mølleparken-byggeriet understreger hun, at projektet er i en meget indledende fase, og der er ikke taget beslutning om et syv etagers byggeri endnu.
Venstres medlem af teknisk udvalg Gert Bjerregaard er enig i en fleksibel linje:
»Vi ser pragmatisk på byggerierne, og hvis en syv etagers bygning kan indpasses godt i bystrukturen, så er jeg positiv overfor det,« siger han.