Kommunen sætter standarden med nyt hus i Gellerup

Aarhus Kommune flytter 1.000 medarbejdere til et åbent hus i Gellerup, der skal give nye tilbud til bydelen, og skabe tiltrækningskraft for hele byen.

Artiklens øverste billede
Her ses det nye Hus, som Aarhus Kommune agter at bygge i Gellerup.

Det er alt andet end et almindeligt kontorhus, som Aarhus Kommune agter at bygge i Gellerup. Huset er tænkt som en del af Helhedsplan Gellerup og skal være med til at kickstarte omdannelsen af bydelen. Både ved at give nye tilbud til Gellerups beboere, men i høj grad også til alle andre aarhusianere med ærinde i Gellerup.

Det kan tydeligt ses på vinderprojektet, mener teknik- og miljørådmand Kristian Würtz (S).

»Det har ikke været vores ambition bare at bygge et kontorhus. Huset skal bidrage til byen, og det synes jeg i høj grad, at det gør,« siger Kristian Würtz.

Det vindende tilbud, som onsdag formiddag blev offentliggjort på rådhuset i Aarhus, er givet af et konsortium ledet af A. Enggaard med Arkitema Architechts, Niras, Caverion og Katinka Hauxner ApS som samarbejdspartnere.

Huset skal rumme 1.000 medarbejdere for Aarhus Kommune og politiet, der bliver samlet fra en række ejendomme rundt om i byen.

Det har ifølge rådmanden været vigtigt for udvælgelsen af projektet, at alle husets funktioner er tænkt sådan, at borgerne også kan have glæde af dem. For eksempel etableres der ikke en traditionel kantine for medarbejderne i huset, men restaurant- og caféområder med offentlig adgang og adgang for husets ansatte i det store centrale, overdækkede byrum i husets stueetage.

Spisestederne skal drives af Café Europa, der ikke blot står bag en af Københavns mest kendte caféer, men som samtidig driver kantiner for en række statslige arbejdspladser i København. Beboerne i området vil også få adgang til auditorier, der udenfor arbejdstid f. eks. kan anvendes som biograf og mødefaciliteter, og i en særlig del af huset vil der være plads til iværksættermiljø med fokus på inklusion under navnet ”Made in Gellerup”.

Borgerne bliver også inviteret inden for i et såkaldt bylaboratorium, hvor de sammen med fagfolk skal have mulighed for at være med i arbejdet med byudviklingen. Selv det planlagte parkeringshus kan give noget nyt til Gellerup. Det er indrettet på en måde, så det kan give ly til bagagerumsmarkeder eller sportsarrangementer, når det ikke bliver brugt til de ansattes biler.

Rådmand Kristian Würtz mener, at det er et fantastisk hus, der nu skal bygges i Gellerup.

»Det viser, at vi insisterer på at gøre Gellerup til en integreret del af Aarhus. At Gellerup som bydel skal tilbyde aarhusianerne andet og mere end et sted at bo. Det skal være et sted, hvor man lever det gode byliv, og det synes jeg, det nye hus bidrager til med sine mange tilbud til aarhusianerne,« siger han.

Huset bliver 20.000 kvadratmeter stort. I alt er 1.500 kvm. af dem tiltænkt udadvendte funktioner, der skal sikre, at huset lever op til helhedsplanen for Gellerups intentioner om at blande og skabe nye funktioner i Gellerup. Huset kommer til at ligge på hjørnet af Edwin Rahrs Vej og den nye bygade lige over for Bazar Vest.

Huset kommer til at koste 607 mio. kr., som skal findes ved at sælge ejendommme, opsige kontorlejemål samt kapitalisere driftsbesparelser ved at samle flere medarbejdere under samme tag. Bl. a. får kommunen mulighed for at opsige et større lejemål i Frichsparken og sælge en administrationsbygning på Silkeborgvej.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.