Fra A/S til ApS for at lette tilværelsen

Z-huset: Søgaard Ejendomme, der ejer 55 pct. af Z-huset, skifter ham. Regnskabet tegner et dystert billede af selskabet, mener eksperter.

Artiklens øverste billede
For præcis fem år siden, da dette foto blev taget, var Z-husets opførelse nået til parkeringskælderen. Samme år blev byggeriet sat på pause. Arkivfoto: Casper Dalhoff

En bindestreg bliver udskiftet med et p. På papiret syner Søgaard Ejendommes nye ændring af efternavnet – fra A/S til ApS – ikke af meget, og koncernens direktør, Johnny Bihl, oplyser, at den nye selskabsform blot er valgt for at få »færre formalia«.

»Der er en masse formkrav til et A/S, og så kan man lige så godt lade sig omdanne. Med den størrelse, vi har, følte vi ikke, at det betød noget, om vi var et A/S. Det er for at gøre tingene lettere,« siger Johnny Bihl, der tilføjer:

»F.eks. skal man redegøre for, hvordan man reetablerer kapitalen, hvis man har tabt den. I et ApS er tingene lidt mere lempelige, og som man kan læse ud af regnskabet, har vi tabt kapitalen. Det er en af forklaringerne,« siger direktøren, der konstaterer, at selskabet har solgt nogle projekter fra, og at der derfor er blevet færre medarbejdere.

I det hele taget tegner Søgaard Ejendommes regnskab et dystert billede af selskabets økonomiske situation, fastslår Anders Drejer, professor i ledelse på Aalborg Universitet.

»Det her er et selskab, der er i en betydelig krise,« siger han.

Lektor Ole Friis med speciale i vurdering af årsregnskaber, Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi ved Syddansk Universitet, mener ligeledes, at der er nok at være kritisk over for i regnskabet.

En stribe kritikpunkter

Ole Friis opremser:

Koncernens ejendomsportefølje er blevet 100 mio. kr. mindre værd

14 af 15 datterselskaber har givet underskud, og de 12 af dem har nu en negativ egenkapital

Søgaard Ejendommes egenkapital er i minus med 19 mio. kr.

Desuden er der store udfordringer med likviditeten, som kun er sikret et år frem gennem en aftale med selskabets kreditorer.

Ole Friis konstaterer, at selskabets ønske om at slanke balancen, samtidig med at det vil bygge, ikke hænger sammen uden at fjerne noget gæld eller sælge eksisterende ejendomme.

»Summa summarum, selskabet har fået en nødvendig refinansiering af gælden frem til 2015. Var det ikke sket, er der ingen tvivl om, at revisor ville have taget forbehold for den fortsatte drift,« understreger Ole Friis.

I øjeblikket kæmper Søgaard Ejendomme sammen med det ligeledes trængte Marselis Ejendomme med at få finansieret og opført deres prestigeprojekt Z-huset, der ikke er kommet videre, siden parkeringskælderen blev færdiggjort i 2009.

I årsrapporten for Søgaard Ejendomme hedder det, at »der er forventninger om, at byggeriet snarligt kan opstartes, og en succesfuld gennemførelse af alle tre etaper vil kunne give et betydeligt afkast til aktionærerne i forhold til den regnskabsmæssige værdi.« Men Anders Drejer hæfter sig ved, at det kræver, at det bliver bygget og solgt inden for det år, som kreditorerne har sikret likviditeten.

»Det virker ret urealistisk, så et eller andet drastisk skal der ske i dette selskab, før Z-huset bliver til noget,« lyder det fra professoren.

Der så ellers ud til at ske noget sidste sommer, da rigmanden Karl Peter Sørensen meldte sig med penge til at opføre projektet og meddelte, at han ville investere i første etape af projektet, som Casa Entreprise A/S – ifølge Karl Peter Sørensen – skulle opføre. Den oplysning blev imidlertid aldrig bekræftet af Z-husets ledelse. Siden august er der ikke meldt meget nyt ud om projektet, og det udtrykte Karl Peter Sørensen i slutningen af januar forundring over i dagbladet Børsen.

»Der sker ikke noget i øjeblikket. Det har jeg også undret mig over. Jeg har tilbudt at deltage i finansieringen af projektet på visse betingelser, fordi jeg forventer at tjene en skilling på det, og mit tilbud står stadig ved magt. Men ejerne af Z-Huset har ikke meldt tilbage til mig. Jeg er heller ikke blevet bedt om at ændre på mine betingelser for at være med,« sagde han.

Gæld på 226 mio. kr.

JP Aarhus erfarer nu, at A. Enggaard er inde i billedet som entreprenør på projektet. Desuden er Christian Jul Madsen, partner i advokatfirmaet Kromann Reumert og med speciale i insolvens, blevet en del af forhandlingerne om at realisere projektet.

Det ser flere kilder som et klart tegn på økonomiske problemer i ejerkredsen.

Z-Huset A/S skylder i alt 226 mio. kr. til realkredit- og kreditinstitutter, fremgår det af selskabets nye regnskab, der blev offentligt tilgængeligt fredag. Det viser desuden et underskud på 23 mio. kr. og en negativ egenkapital på 113 mio. kr.

Interesse i fremdrift

Hverken Asger Enggaard, direktør i A. Enggaard, eller Christian Jul Madsen, Kromann Reumert, ønsker at kommentere sagen. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Karl Peter Sørensen.

Hos Aarhus Kommune, der har solgt grunden til Z-huset, vil arealudviklingschef Bente Lykke Sørensen blot sige, at kommunen selvfølgelig er interesseret i, at der sker en fremdrift, så byggeriet kan blive opført.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.