»Jeg tør skille mig ud«
Erhverv: En farverig designer er flyttet ind på havnen. I sit lige så farverige værksted har Rikkemai Nielsen genåbnet sit modefirma, Stories by Rikkemai, med design af tørklæder, der hver især er en lille historiefortælling.
Hun er som en eksotisk, farverig fugl, der er landet midt i det rågrå miljø på Aarhus Havn. Designeren Rikkemai Nielsen har lejet sig ind i et værksted i Mindet, og med sin hanekam, høje Louboutin-sko og iført sexet stramt lædertøj stikker hun ret meget ud fra omgivelserne.
Det samme gør hendes værksted. Det har fået lov at bevare sin autentiske udstråling med bare murstensvægge, industriel udsugning og betongulv, men Rikkemai Nielsens glæde for farver og anderledes indretning har alligevel forvandlet rummet fuldstændig. Rundt om står tableauer af gamle morfar-møbler fundet på auktioner og i genbrugsbutikker, og mange af dem er malet med Rikkemai Nielsens uforskrækkede brug af stærke farver. Chesterfieldsofaer har fået en gang vægmaling, og i et hjørne har hun bygget vægge rundt om toilettet af kæmpestore, farvestrålende Lego-klodser.
Den samme uforfærdethed har altid karakteriseret Rikkemai Nielsen som designer. Hun er vokset op i en lille by uden for Odense. Faren var maler, moren radiograf, og begge var meget kreative. Det gen arvede datteren.
»Lige fra jeg begyndte at designe mit tøj selv, var det ud fra, at jeg ikke ville ligne de andre. Hvis du vidste, hvad der findes af fotos af mig. I jakker med emhætterør som ærmer. Det var måske lige lidt for sjovt en overgang, men man kan i hvert tilfælde ikke sige, at jeg er kedelig. Jeg er ikke bange for at skille mig ud. Men jeg designede ikke bare for at se anderledes ud. Mit tøj skulle være æstetisk smukt.«
Ny kæreste og seks børn
Rikkemai Nielsen har været meget eksponeret i medierne, ikke kun som prisbelønnet designer med eget modefirma, Stories by Rikkemai, men også i kraft af sit ægteskab med den tidligere professionelle fodboldspiller Allan Nielsen. Parret blev skilt i 2009, og i dag er Rikkemai Nielsen kæreste med den aarhusianske reklamemand Mads Munk, indehaver af M2 Film.
De bor sammen med hendes tre døtre, hans datter og søn samt en fælles plejesøn i et hus i Risskov. Altså et bagland, der kræver en del logistik med seks børn i huset hver anden uge. Samtidig har Rikkemai Nielsen og Mads Munk i fællesskab genåbnet Stories by Rikkemai sidste efterår. Det blev lukket i forbindelse med skilsmissen fra Allan Nielsen, fordi firmaet stod i hans navn, og Rikkemai Nielsen blev fyret som de øvrige ansatte.
Men hun købte retten til firmanavnet, og nu er hun tilbage som designer, denne gang ikke af tøj, men eksklusive silketørklæder. En webshop blev åbnet den 1. december, og her sælges også firmaets undermærke By Munk, der er en kreativ platform for mere eksperimenterende kollektioner, og Jewel Scarf-kollektionen, der er smykketørklæder med smykkelukning.
Rikkemai Nielsen kalder sit mærke for Stories by Rikkemai, fordi det er små historier, hun fortæller med sit design, ofte med udgangspunkt i sit eget liv.
Ideer nonstop
»Jeg tror, jeg lavede storytelling, før det blev moderne. Jeg har aldrig fulgt trends. Jeg designer på min egen mavefornemmelse, ikke noget med at tjekke i modemagasiner og trendbøger, om det bliver blåt eller gråt denne sæson, I couldn’t care less.«
Hun står selv for alle led i den kreative proces. Det er derfor også Rikkemai Nielsen selv, der har udtænkt de æsker, som hendes tørklæder leveres i. De er formet som guldrammer, hvor tørklædet ligger som et lille kunstværk i midten. I princippet kan man vælge at hænge det på væggen i stedet for at tage det om halsen.
»Mine prints er jo ikke en mønstret metervare, som jeg bare har købt og syet op som firkanter. Hvert tørklæde er skabt fra bunden og fortæller en historie, som har noget med mig eller samtiden at gøre,« siger hun.
Filosofien bag hendes tørklæder er ”never out of season”. Hun er imod køb og smid væk-mentaliteten og arbejder derfor i ædle materialer som silke, uld og kashmir, som holder mange år, og som de færreste kan få sig selv til at smide ud af respekt for materialet.
Den bæredygtige filosofi er også en af grundene til, at hun ikke designer tøj mere.
»Jeg vil ikke være afhængig af at skulle designe nye kollektioner hver tredje måned. Det er et ræs, der ikke giver mening,« siger Rikkemai Nielsen, der får produceret sine designs i Thailand, hos en danskejet fabrik, hvor der også tages hånd om de lokale ansattes liv uden for arbejdstiden.
»Jeg kunne godt få produceret til meget lavere pris i Kina, men hvorfor skulle jeg det, når folk herhjemme gerne vil betale det, produkterne rent faktisk koster,« siger Rikkemai Nielsen.
Tro på det
Rikkemai Nielsen har følgende råd til andre, der overvejer at blive selvstændig:
»Man skal have en god idé, som man virkelig tror på, og så skal man holde fast i sin mavefornemmelse, samtidig med at man skal være villig til at lytte til folk, der er klogere end en selv. Men man skal virkelig ville det, for man skal arbejde sindssygt meget som selvstændig.«
Netop arbejdspresset har Rikkemai Nielsen fået respekt for. Ved genåbningen af Stories by Rikkemai besluttede de to indehavere, at hun udelukkende skulle koncentrere sig om at designe, for her er hendes kræfter brugt bedst. Og målet er ikke vækst for vækstens skyld.
»Det er jo også det gode ved at være selvstændig. Vi kan selv vælge, i hvilket tempo vi vil have butikken op at stå, og lige nu tager vi den tid, det tager. Der er jo også seks børn derhjemme, vi skal tage os af. Jeg er blevet bevidst om, at jeg ikke kan det samme, som jeg kunne engang. Før kunne jeg alt, jeg kunne også klare alle andres problemer og så lige bage boller oveni. Den sprællemand er jeg ikke længere,« slutter Rikkemai Nielsen.