Belønning for at forlade Aarhus

Aarhus Kommune forventer, at flere ældre med udenlandsk baggrund vil benytte mulighederne for at få hjælp til at vende hjem.

Artiklens øverste billede
Aarhus Kommune forsøger stadig at sælge overflødige ejendomme for op mod 120 mio. kr. Arkivfoto: Klaus Gottfredsen

En ny lov vil formentlig betyde, at flere ældre borgere med udenlandsk baggrund vil forlade Aarhus.

For med en ændring af repatrieringsloven, som forventes at træde i kraft pr. 1. april i år, vil regeringen gøre det mere attraktivt for flygtninge og indvandrere at sige farvel til Danmark.

»Mange ældre med udenlandsk baggrund venter på, at lovgivningen kommer endeligt på plads. Derfor forventer vi, at flere vil tage imod tilbuddet om økonomisk støtte til at vende hjem,« siger Ea Nielsen, udviklings- og sekretariatschef i sociale forhold og beskæftigelse, Aarhus Kommune.

Lovændringen vil ifølge lovforslaget betyde, at man kan få en større portion penge, allerede når man rejser ud af Danmark.

I dag kan borgere, der vælger at flytte hjem, få 18.730 kr. af det fulde beløb udbetalt, når de rejser ud fra Danmark.

Stor interesse

Resten – 106.532 kr. – får de, når der er gået et år. Ifølge regeringens forslag skal det ændres, så den første rate af udrejsebeløbet fremover bliver på 51.000 kr.

»Vi oplever en stor interesse for repatriering, men den endelige beslutning tyder det på, at mange i øjeblikket venter med at træffe, indtil de ved, hvad lovgivningen får af betydning,« fortæller Ea Nielsen.

Aarhus Kommune har fået 5,1 mio. kr. bevilget fra staten til at styrke informationen til udenlandske statsborgere i kommunen i perioden 2012-2015.

Målet med pengene er at give borgerne med udenlandsk statsborgerskab øget viden om deres rettigheder og muligheder for støtte til at vende hjem.

Aarhus Kommune har ifølge Ea Nielsen bl.a. brugt pengene til informationsmøder, en hjemmeside og vejledning af interesserede borgere.

Indsats i Tyrkiet

I april 2013 indgik Aarhus Kommune en samarbejdsaftale med myndighederne i to tyrkiske områder med henblik på repatriering.

Erfaringerne fra Tyrkiet er, at der er stigende interesse blandt ældre med tyrkisk baggrund for at vende tilbage, påpeger Ea Nielsen.

I 2012 var der fra Aarhus otte borgere med tyrkisk baggrund, som vendte hjem.

I 2013 var antallet fem, og der er seks sager på vej, oplyser sekretariatschefen, som mener, at den nye aftale med myndighederne i tre vietnamesiske byer vil få øget effekt.

»Nogle af borgerne med vietnamesisk baggrund er ved at nå en alder, hvor de får skavanker og kan få brug for et plejehjem. Så savner de muligheden for at få vietnamesisk mad og vil hellere tilbage til en kultur, som de kender godt,« siger Ea Nielsen.

»Vi ved også, at mange borgere med vietnamesisk baggrund i Aarhus ikke har kendt mulighederne for at få penge til at flytte tilbage. Det er de blevet bekendt med gennem informationsmøder i det seneste år, hvor vi typisk har haft 30-40 deltagere på hvert møde,« siger Ea Nielsen, som konstaterer, at Aarhus Kommune ikke har registreret, hvor stor den aarhusianske målgruppe for repatriering er.

Undersøgelsesrejser

Ifølge Ea Nielsen er aarhusianere med vietnamesisk baggrund meget velintegrerede i det lokale samfund, men den ældste generation er typisk kommet til Danmark i 60-årsalderen, og de har haft svært ved at lære sproget.

»Lige nu er to borgere fra Aarhus i Vietnam for at undersøge mulighederne for at vende tilbage,« fortæller Ea Nielsen og påpeger, at borgere, som er i tvivl om, hvorvidt det er en god idé at flytte tilbage, i nogle tilfælde kan få økonomisk støtte til en undersøgelsesrejse.

Somalia er opgivet

I modsætning til borgerne med tyrkisk oprindelse, som er indvandrere, har flygtninge og familiesammenførte mulighed for at fortryde hjemflytningen inden for et år.

Ved repatriering kan borgere på folkepension få udbetalt grundbeløbet resten af livet.

Aarhus Kommune planlægger også informationsaktiviteter målrettet palæstinensiske og iranske borgere.

Den skrøbelige situation i Somalia betyder, at Aarhus Kommune har indstillet de direkte aktiviteter omkring repatriering til landet.

Kommunen har dog på sin hjemmeside om repatriering information på somalisk.

Flere ældre på vej

Jyllands-Posten har tidligere beskrevet, at beregninger fra Ældreforum viser, at der vil komme markant flere ældre borgere med anden etnisk baggrund end dansk de kommende år, fra 28.000 i dag til 44.000 om syv år.

Beregninger fra Social-, Børne- og Integrationsministeriet viser, at selvom regeringens lovforslag i begyndelsen bliver en millionudgift for staten pga. udgifterne til etableringsbidrag, vil kommunernes forventede besparelser til førtidspension, når flere rejser hjem, allerede om seks-otte år betyde en samlet besparelse.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.