Flest nyttejob i ældreplejen

Aarhus Kommune har foreløbig kun besat op mod 15 af de forventede 675 nyttejob.

Artiklens øverste billede
Foto: Gregers Tycho

Aarhus Kommune skal i løbet af 2014 finde 675 såkaldte nyttejob til kontanthjælpsmodtagere.

Foreløbig er der sendt 10-15 kontanthjælpsmodtagere i nyttejob i Aarhus Kommune, oplyser rådmand for sociale forhold og beskæftigelse, Thomas Medom (SF).

Selvfølgelig skal folk i nyttejob ikke lave ordinært arbejde.

Lone Skov Hansen, næstformand, 3F Rymarken

Ifølge Thomas Medom har kommunen indtil nu fundet omkring 150 nyttejob, som vil blive besat i løbet af foråret. Langt de fleste nyttejob er fundet inden for kommunens ældreområde, hvor kontanthjælpsmodtagerne eksempelvis skal holde de ældre ved selskab, hjælpe ved spisesituationer og ved større arrangementer.

»Det er en udfordring at finde jobbene. På den ene side skal det være meningsfulde job for de unge, og det skal ikke heller ikke være arbejde, som tager job fra andre,« siger Thomas Medom.

Men det gør nyttejobbene, mener formanden for FOA Århus, som bl.a. er fagforening for social- og sundhedsassistenterne på plejehjemmene.

»Vi taler om unge mennesker, som vi siger er uddannelses- og arbejdsparate. Dem sender vi ud til arbejde, som vi siger ikke er rigtigt arbejde. Men det er det. For det de unge skal lave er regulære arbejdsopgaver. Hvis ikke de unge i nyttejob udfører opgaverne, skal de jo udføres alligevel. Men til en rigtig løn,« siger Kirsten Normann Andersen, formand for FOA Århus.

FOA er bekymret

Hun tvivler på, at man på de enkelte ældrecentre kan lave et nyttejob, hvor kontanthjælpsmodtagerne kun skal underholde de ældre.

Del af reform

»Fakta er, at de også kommer til at hjælpe med at tørre borde af og gøre rent. Det ville ellers være blevet gjort af en fastansat kollega. Dermed bliver der på grund af nyttejobbene fremover færre job for de unge at søge. Nyttejob er regulært arbejde, som skulle have været udført på overenskomstmæssige lønforhold. Det er bekymrende,« siger Kirsten Normann Andersen.

Nyttejob er en del af kontanthjælpsreformen. Ordningen er til unge, som burde tage en uddannelse i stedet for at være på kontanthjælp.

Et estimat fra november 2013 viste, at 700-800 kontanthjælpsmodtagere i Aarhus Kommune står til at få reduceret deres kontanthjælp til en sats svarende til uddannelsesydelse i 2014. Samtidig skal de arbejde for pengene.

Også i fagforeningen 3F holder 3F Rymarken i Aarhus øje med, at ordningen ikke kommer til at udhule opgaverne på det ordinære arbejdsmarked. Foreløbig er der inden for det kommunale 3F-område ikke oprettet nyttejob i Aarhus Kommune, fortæller gruppeformand Lone Skov Hansen, der også er næstformand for 3F Rymarken.

»Selvfølgelig skal folk i nyttejob ikke lave ordinært arbejde. Men det handler også om, hvad de får i timen for at gå derude. Vi snakker jo meget om løndumpning fra østeuropæere, men her kan vi jo få nogen i nyttejob, som får 2.400 kr. som ung og hjemmeboende, og som til gengæld skal arbejde 37 timer om ugen,« siger Lone Skov Hansen.

Ifølge Lone Skov Hansen ønsker specialarbejderne en mentorordning på de arbejdspladser, hvor de unge kommer i nyttejob. Dermed vil de nye nyttejobmedarbejdere blive modtaget på en ordentlig måde, hvor de ikke får fornemmelsen af, at de ikke er velkomne, mener Lone Skov Hansen.

Mentorordningen er på vej, lover rådmand Thomas Medom.

»Ved at få knyttet nogle få mentortimer på kan jobperspektivet for den unge gøres stærkere,« siger Thomas Medom.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.