Jesus-film skaber debat
Flere end 6000 århusianere har siden premieren den 2. april set øjeblikkets mest omdiskuterede film, "The Passion of The Christ".
Filmen har sat gang i den religiøse debat, og allerede umiddelbart efter gårsdagens eftermiddagsforestilling, diskuterede publikum ivrigt, hvad der lige havde udspillet sig på lærredet.
Foran BioCity's udgang står en ung fyr med en stak hæfter i lommeformat og venter. Han holder et af hæfterne op. "Jesusbogen", hedder det.
Lige siden premieren på Jesus-filmen "The Passion of The Christ" den 2. april har 23-årige Rasmus Hansen fire gange om dagen stået og ventet på biografgængerne efter filmen.
»Når folk kommer ud efter at have set filmen, tænker mange nok over, hvorfor Jesus gjorde, som han gjorde. Hvorfor gennemgik han alle de lidelser? Derfor har jeg lyst til at give dem den her lille bog, som fortæller kort og godt om, at der altså var en mening med det,« forklarer Rasmus Hansen, der selv kommer i Pinsekirken.
Han er ikke denne eneste, der er ivrig efter at diskutere tro, Gud og Jesus.
Da dørene går op, og folk kommer ud af biografsalens mørke, er diskussionerne allerede i gang. Det er ikke svært for hverken Rasmus Hansen eller JP Århus at få folk i tale.
»Det er sådan en film, man bare skal se. Jeg har ikke helt dannet mig en mening om den endnu, men det er godt at få historien fortalt på en anden måde, end vi kender den fra kristendomsundervisningen,« siger Ask Guldbech, 19 år.
De kristne værdier
Han og vennen Povl Odgaard, 22, er enige om, at det er en af årets vigtigste film. Ask Guldbech er ikke selv medlem af folkekirken, og han tror ikke på Gud og Jesus.
»Men jeg kan godt lide de kristne værdier, og dem handler filmen også om. Desværre bliver det lidt overskygget af, at filmen er så ekstremt voldelig og brutal. Jeg tror, filmen er bedre at se anden gang, fordi man så er forberedt på al volden og kan sortere noget af den fra.«
God men drabelig
Lidt væk står tre veninder og får sig en smøg oven på filmen.
»Det var en rigtig god film, men også temmelig drabelig. Den var meget mere voldelig, end jeg havde forventet,« siger Louisa Petersen, 22:
»Jeg plejer ellers ikke at være så pivet, men jeg holdt mig for øjnene, når det blev for slemt, og der var tre gange, jeg tudede. Jeg har selv en lille søn, og jeg kunne levende sætte mig ind i de lidelser, Jomfru Maria som mor måtte igennem ved at se sin søn hænge der på korset.«
Både hun og veninderne Zanne Ekman, 23, og Pia Kjeldsen, 24, er overbeviste om, at de kommer til at tænke en del over kristendommen de næste dage, selv om ingen af dem er kristne.
»Jeg kan sagtens forestille mig, at nogle kan blive religiøse efter at have set den her film. Det var stærkt at se, hvordan Jesus rejste sig gang på gang efter at være blevet pisket sønder og sammen. De kunne ikke få ham ned med nakken,« siger Zanne Ekman imponeret.
Åndeligt nysgerrig
Hun har ingen forventning om, at hun selv bliver kristen nu, men filmen har alligevel pustet til hendes nysgerrighed over for det spirituelle.
»Jeg tror på, at der er mere mellem himmel og jord end som så, men kristendommen tiltaler mig ikke specielt meget. Den seneste tid har jeg gået og tænkt på at undersøge Asatroen noget mere, og nu tror jeg, jeg vil gøre det. Jeg er fascineret af den nordiske mytologi og kan godt lide idéen om, at der er flere guder end én. «
Da pigerne er gået, låser Rasmus Hansen cyklen op for at køre hjem nogle timer, før han skal op at stå ved BioCity's udgang igen. Bunken af "Jesusbogen" er blevet lidt mindre. I løbet af de seneste to uger har Rasmus Hansen uddelt 2.500 eksemplarer af hæftet.
»Mange har virket interesserede og har sagt, at de ville kigge i "Jesusbogen", når de kom hjem. Måske vil nogle endda begynde at læse i Bibelen. Min bøn er selvfølgelig, at folk tager imod Jesus efter det her.«
Om det sker, er ikke til at sige. Men én ting er sikker: "The Passion of The Christ" sætter gang i diskussionerne.