Klub sparker bolden til Bagdad

Falah Alaibi Ashoor - en energisk iraker i IHF i det vestlige Århus - har genskabt en sportsklub i Bagdad. Nu er arbejdet et stort projekt for hele IHF.

Hvis nogle fra Århus-kanten skulle forvilde sig til Bagdad og støde på en flok ivrige og glade unge fyre, der spiller fodbold i udstyr, der minder om et eller andet - ja, så er den god nok.

Idrætsforeningen Hasle Fuglebakken (IHF) på Jernaldervej har sørget for spilletøj, tasker, kegler og masser af nye læderbolde til de irkiske fodboldspillere.

Klubben - med den 49-årige irakisk fødte århusianer Falah Alaibi Ashoor som idemand og udfarende kraft - står bag genetableringen af en sportsklub i den krigsramte by.

Hegn om grusbanen og det rette udstyr lokker stadig flere børn og unge til området, hvor der på få måneder er samlet omkring 20 hold og organiseret rigtige træningsbetingelser.

Den 49-årige Falah er netop vendt hjem til Århus og IHF med beretningen om tre måneders berigende og travlt ophold i Bagdad.

På en medbragt videofilm kan han stolt vise de nye faciliteter og den livsglæde, som han mener er vigtig at få frem som modpol til de mere anspændte og uhyggelige billeder, man ellers præsenteres for fra Bagdad.

IHF's hovedformand Lars Gormsen er ligesom klubbens ansatte konsulent David Nørgaard glad for Falahs daglige indsats i klubben i det vestlige Århus. Og hans initiativ i Bagdad er et godt eksempel på, hvad en klub som IHF kan gøre på det mellemfolkelige plan.

Alle vil være med

Falahs indsats har bredt sig som ringe i vandet i IHF. Mange ønsker at hjælpe med at skaffe endnu mere sportsudstyr til de unge i Bagdad, og måske kan der arrangeres ophold på DBU's fodboldskole for trænerne i Bagdad. Og måske kan der etableres en egentlig venskabsforbindelse. Planerne er mange, og de passer fint til den sociale og integrationsmæssige indsats, klubledelsen har højt på dagsordenen.

Falah var i sin ungdom en ivrig og dygtig, alsidig sportsmand i Irak. Han kom på ungdomslandsholdet i fodbold, og han er stadig indehaver af landsrekorden i spydkast.

Han og andre udfoldede sig i klubben Askan West Bagdad, men da Saddam Husseins forgænger kom til magten, begyndte de ændringer, som siden skulle kvæle alt forenings- og sportsliv:

»Det blev meddelt, at alle i klubben skulle være medlemmer af regeringspartiet og vise ID-kort. Da Saddam Hussein kom til, skulle alle være medlem af partiet, og når vi spillede kampe, stod soldaterne og kiggede på publikum. Hvis de holdt med de forkerte, blev de straffet. Hvis holdet ikke vandt, kom spillerne i fængsel og blev slået,« fortæller Falah.

Jerngrebet ødelagde klubben, og området blev overdraget til militæret. Begrebet fritid forsvandt, og krigen mellem Iran og Irak krævede mange mænds liv.

Falah frygtede efter krigen for situationen. Han var modstander af Saddams regime og ville ikke med i mere krig. Han flygtede til Danmark og endte i 1993 i Århus.

Træner og dommer

Her er han faldet godt til og lever med sin kone og tre børn. Han er et aktivt medlem af IHF, hvor han dagligt er en af de vigtige frivillige, som tager en tørn. Han har træner- og dommeruddannelse og gør en forskel både i selve foreningslivet og på banerne.

Hans ide om at vende hjem til Bagdad og puste nyt liv i sporten blev straks modtaget positivt i IHF. Her er man stolte over hans energi og støtter på alle måde projektet, der nu er et allemands-foretagende, men stadig med ham som central figur.

Med en indkøbt pokal og ni tasker i bagagen drog han for tre måneder siden til sin hjemby. Her blev han modtaget med åbne og ivrige arme, og på rekordtid rygtedes det, at nu kunne man spille fodbold igen.

Falah peger på videofilmen på computeren:

»Se, nu er der hegn om banen, og lige uden for er vejen med mange biler. Før spillede de på det samme område, men det var farligt med trafikken. De rendte også rundt i deres almindelige tøj. Nu har de IHF's tøj på. De har bolde og kegler og mål, så de kan træne under værdige forhold,« siger han.

På filmen ses et par hundrede tilskuere. Spillet er med til at fremme livsglæden i Bagdad igen. Spillerne kommer dagligt, og deres antal vokser.

Under Falahs ophold blev mere end 20 hold etableret, og han arrangerede en turnering for dem.

Med et smil på læben fortæller han om den irakiske træner, som første gang præsenterede flokken for Falah fra Danmark, der var kommet med alt grejet. Han beordrede dem til at sidde bomstille og lytte efter.

Da Falah kom til orde, forklarede han den anden mand, at det vist var ham, der skulle lære noget. Den jernhårde disciplin, han var vænnet til, duede ikke.

Fodbold er sjov og glæde, og hurtigt flokkedes de ivrige børn om ham.

»De havde meget svært ved at forstå, at Falah var kommet med tingene og sin arbejdsindsats for at hjælpe, ikke for at få noget igen,« tilføjer klubbens konsulent David Nørgaard.

I øjeblikket er der fuld gang i en ny runde med indsamling af udstyr til fodboldungdommen i Bagdad. Men også andre sportsgrene står på programmet, så både penge og materiel er velkomment.

IHF tager gerne imod henvendelser fra firmaer og private, som mener at kunne hjælpe med til at fylde i første omgang den container, som skal derned med mere udstyr.

Henvendelse kan ske til David Nørgaard på tlf. 28353734 eller email på adressen fbi-konsulent@ihf.dk.

ulla.noerby@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.