Ikea-huse for dyre til alment byggeri

På opfordring fra Venstre har rådmand Poul B. Skou (K) undersøgt det såkaldte BoKlokkoncept, som Ikea og Skanska har udviklet. Niels Brøchner (V) opfordrer til, at Århus Kommune sender flere grunde i udbud.

Det såkaldte BoKlok-boligkoncept, som Ikea og Skanska har udviklet, kan ikke bruges til alment byggeri i Århus. Selv om konceptet skulle være 15-20 pct. billigere end traditionelt byggeri, bliver det for dyrt at bygge som alment byggeri.

»Der er ikke noget som helst, der indikerer, at der er tale om - efter jyske forhold - billigt byggeri,« siger teknisk rådmand Poul B. Skou (K), efter at Venstre-medlemmerne Niels Brøchner og Bo Abrahamsen har bedt ham undersøge konceptet, som er blevet brugt til opførelsen af andelsboliger i Hillerød Kommune.

Venstre-folkene har bedt om svar på, om BoKlok-konceptet vil være billigere end "almindelige" ejer-/andelsboliger, men det ved Poul B. Skou og Magistratens 2. Afdeling ikke, da konceptet ikke er anvendt i Århus.

Embedsmænd har dog undersøgt konceptet til brug ved opførelse af almene boliger og forhørt sig om byggeriet i Hillerød. Her blev byggeprisen for de 84 boliger på 62-80 kvadratmeter 15.556 kr. per kvadratmeter, og det er mere end det statslige rammebeløb på 14.700 kr. per kvadratmeter for støttet byggeri.

Ikke billigere

Hvis det skal kunne betale sig for producenten, skal der bygges mange boliger, og ifølge Poul B. Skou vil det ikke blive billigere end rammebeløbet på 14.700 kr. per kvadratmeter.

»Der skal være givet en produktion i en længere periode i et større antal, og man skal opbygge en jysk fabrik. Det kan vi simpelthen ikke komme op på antalsmæssigt,« konstaterer rådmanden.

Niels Brøchner og Bo Abrahamsen har bragt det nye boligkoncept på banen for at få undersøgt, om Århus Kommune kan bruge det til at påvirke boligmarkedet og sikre billigere boliger. Såleder har de spurgt til, om det er praktisk og lovligt muligt for Århus Kommune at indgå partnerskab med private om den type boliger.

Her er svaret nej.

Kommunen kan kun sørge for, at der er områder, hvor producenten kan opføre boligerne på lige fod med alle andre. Kommunen må ikke sikre billigere boliger ved at bidrage med grunde, der ligger under markedsprisen.

Flere til salg

Den eneste måde Århus Kommune kan påvirke prisen på ejer-/andelsboliger er ved at sætte flere grunde til salg, da det vil påvirke markedsprisen, fremgår det af svaret.

Og for Niels Brøchner, formand for teknisk udvalg, må det være vejen frem for at sikre lavere boligpriser.

»Lige så hurtigt Poul B. Skou har flere byggegrunde klar, regulerer det også prisen. Hermed en opfordring til både de private entreprenører og kommunen til at få sat gang i udstykningen,« siger Niels Brøchner, der endnu ikke har læst besvarelsen fra rådmanden.

Døgnkiosk mod Bilka

Ifølge Poul B. Skou vil det dog ikke have den store betydning, da kommunens mulighed for påvirkning er minimal.

»Det er så lille en del, vi påvirker med i forhold til den samlede mængde. Prøv at slå op i en boligavis og se, hvor mange grunde, der omsættes. Det svarer lidt til at tro, at døgnkiosken kan påvirke Bilkas priser,« mener rådmanden, der understreger, at han og borgmester Louise Gade (V) i sidste måned lancerede en boligplan, der lægger op til, at der inden for de kommende år skal skaffes byggegrunde og finansiering til byggeri af 8.500 boliger samt yderligere 5.500 boliger inden 2015. Dertil kommer andre 6.000 boliger i den nye havneby og på det store godsbaneareal.

jonas.hvid@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.