Og så ringede Microsoft...

Datalog Mads Torgersen på Aarhus Universitet er blevet hentet til et job i Microsofts hovedkvarter i USA. Om fem måneder skifter han, hustruen og deres fire børn bopæl fra landsbyen Farre til storbyen Seattle.

For tre måneder siden fik 34-årige Mads Torgersen, datalog på Aarhus Universitet, en opringning, der nu betyder, at han og familien i 2005 begynder på et helt nyt liv.

I røret var Anders Hejlsberg, der som en af de få ansatte i Microsofts hovedkvarter i Redmond ved Seattle, har ærestitlen "distinguished engineer". Ved en konference i Danmark havde Mads Torgersen mødt den danskfødte Microsoft-mand, der har været i USA i 20 år, og de to var faldet i en særdeles god, faglig snak.

I slutningen af september ringede Anders Hejlsberg fra Redmond i USA til Mads Torgersen i Farre og bad ham sende sit cv. På det kunne han blandt andet læse, at Århus-datalogen blev cand.scient ved Aarhus Universitet i 1998, at han blev ph.d. i 2001, og - hvad der var endnu mere interessant - at han netop havde lavet nye funktioner til programmerings-sproget Java, og hans resultater kommer med i næste version af sproget - worldwide.

Derefter gik det småstærkt.

En uges samtale

En såkaldt "recruiter" fra Microsoft ringede derefter til Mads Torgersen og indbød ham til en uges jobsamtaler hos Microsoft, som blev programsat i november.

Så var den "amerikanske forbindelse" pludselig alvor for Århus-datalogen, hustruen Lotte og parrets fire børn. Familien var umiddelbart med på ideen, og han var også lun på tanken.

»Da jeg tog til Seattle, var min indstilling, at jeg håbede, jeg ville have jobbet. Skal jeg sætte et procenttal på, hvor interesseret jeg var, må det være 66,« griner han.

Jobsamtale-ugen indeholdt samtaler med 8-10 forskellige mennesker fra den udviklingsgruppe, han skulle ansættes i. Spørgsmålene var, om kemien var til stede, om danskeren kunne bidrage fagligt til gruppen, og om han selv var interesseret.

Kriller i maven

Og ugen blev en særdeles positivt oplevelse.

»Selvfølgelig havde jeg lidt kriller i maven på forhånd, for man vil gerne gøre et godt indtryk, men nervøsiteten forsvandt hurtigt, for amerikanerne er meget åbne og venlige og forstår virkelig at få gæster til at føle sig godt tilpas,« siger han.

Kronen på værket blev deltagelse i et såkaldt "designmøde", hvor han på forhånd måtte underskrive en erklæring om tavshedspligt. For pludselig sad han der i hjertet af Microsoft, hvor beslutninger om verdens IT-fremtid bliver taget med betydning for millioner af pc-brugere verden over.

»Det slog hovedet på sømmet. Det var så fedt at være med til. Fagligt lige på kornet, og stemningen og holdningen var rigtig god,« fortæller han.

Hjemme igen var han solgt til Amerika, og da et kontraktudkast dumpede ind og så fornuftigt ud, slog han og familien til. Vi gør det sgu.

Farvel til vennerne

»Den sværeste overvejelse er jo at skulle sige farvel til hus, venner, familie, fritidsbandet og alt det andet her i Danmark. Men vi havde snakket om at rejse ud på et tidspunkt, og det afgørende var, at jeg stod med en stor chance for at gøre noget utroligt spændende. Og jeg vil ikke leve resten af mit liv i ærgrelse over ikke have taget den chance,« siger han.

Så svaret blev - som det nok fremgår - et ja, og lige nu venter han og familien på, at et arbejdsvisum til USA falder på plads. Relevante papirer er sendt til Microsofts advokater, som klarer resten, og startdatoen bliver formentlig i juni.

Fra Farre til Seattle

Så skifter familien Torgersen adresse fra landsbyen Farre til storbyen Seattle. En by der opfattes som en meget europæisk orienteret, progressiv universitetsby med masser af kultur - milevidt fra for eksempel USAs midtvesten.

»Vi er selvfølgelig vildt spændte på, hvordan det kommer til at gå. Men jeg tror, at vi kommer til at trives i USA, for i modsætning til danskere, så opfatter amerikanere ikke udlændinge som en belastning. De er utrolig åbne og har ikke den samme skepsis. Giv tingene en chance, er holdningen, og så ser man mere på det, man kan, end hvor man kommer fra,« siger Mads Torgersen og tilføjer:

»Jeg ville nødig være en amerikaner, der skulle flytte til Danmark.«

Arbejdsmæssigt bliver det også et helt andet liv for Århus-datalogen - og så alligevel ikke.

C# skal udvikles

For selv om der er tale om en universitetsmand, der skifter til en topkommerciel amerikansk mega-virksomhed, bliver arbejdsområdet ikke vildt forskelligt fra det nuværende. Hans job bliver, som en del af en udviklingsgruppe under den såkaldte Developer Division, at udvikle programmeringssproget C# - udtales see sharp - som er det basale værktøj for programmører verden over, der laver programmer til Windows.

Den slags forsknings/udviklingsopgaver har han også lavet på Aarhus Universitet, men rammerne bliver naturligvis helt anderledes.

Dobbelt løn

Lønmæssigt er der dobbelt op i forhold til forskningslektor-lønnen, og det betyder, at han kan forsørge hele familien. Dertil kommer muligheden for bonus og aktier, og så træder han ind i et firma med 58.000 ansatte og personalegoder:

»Der er komplet sygeforsikring til hele familien, nye briller en gang om året, medlemskab af health club og en masse andet. Og så har Microsoft folk, der er ansat til at hjælpe medarbejderne med ting som hus- og bilkøb og børnepasning, hvis man har syge børn,« siger han.

Firmaet tager sig af sine ansatte, men forventer til gengæld en stor indsats. Arbejdstiden vil være mindst 45-50 timer om ugen, der er kun to ugers ferie om året og man bliver løbende målt og vejet på sine resultater.

Bossens etage

»Der bliver stillet store krav. Man bliver overvåget og frihedsgraderne er mindre, og det skal jeg nok vænne mig til. Men jeg glæder jeg mig til at arbejde i en privat virksomhed med store muligheder og mere styr på tingene,« siger han.

Guld og "glory" går han ikke efter - det handler om oplevelsen.

Og et primitivt spørgsmål om hvornår han skal møde Microsoft-guruen Bill Gates, interesserer ham heller ikke synderligt. Bill Gates siges at arbejde 70 timer om ugen og stadig være lidt nørd-agtig teknik-interesseret, så hvis man laver interessante ting, bliver man inviteret op i boss'ens private auditorium på Gates' egen etage for at fortælle om sit projekt. Medlemmer af den gruppe, Mads Torgersen skal arbejde i, har mødt chefen - om han kommer til det, må tiden vise.

Efter et års ophold i USA vil Microsoft for familien Torgersen søge såkaldt green card, der er en permanent arbejds- og opholdstilladelse.

Derefter kan også hustruen Lotte begynde at arbejde, men tusindkroners-spørgsmålet om, hvor længe familien bliver derovre i det nordvestlige USA - 10 timers flyvning fra København - har ikke noget svar i øjeblikket.

»Jeg ved det ikke. Vi tager nok to år og gør status. Og så må vi se,« smiler han og tilføjer:

»Men jeg tror da, at vi kommer hjem til Danmark igen.«

jorgen.rye@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen