Socialminister raser over ældrerådmand

Socialminister Eva Kjer Hansen (V) og ældrerådmand i Århus Niels Erik Eskildsen (SF) skændes om konsekvensen af regeringens ældrecheck. Pensionisterne taber penge, mener rådmanden. Skrupforkert, svarer ministeren.

Den århusianske ældrerådmand Niels Erik Eskildsen (SF) fordrejer sandheden og taler bevidst mod bedre vidende, når han påstår, at 1.000 pensionistægtepar i Århus taber mere end 2.000 kr. på regeringens ældrecheck.

Det mener socialminister Eva Kjer Hansen (V), der nu går skarpt i rette med ældrerådmandens fortolkning af ældrecheckens konsekvenser for pensionisterne.

»Det er bevidst politisk drilleri, og det er imod bedre vidende,« siger Eva Kjer Hansen.

Ældrerådmand Niels Erik Eskildsen har beregnet, at 1.000 århusianske pensionisthusstande »taber« 2.340 kr. om året i nedsat boligydelse, hvis begge pensionister i husstanden i 2004 hver modtog den højeste ydelse i ældrechecken på 5.100 kr.

Med en forhøjelse af ældrechecken i år på 1.100 kr. kan de 1.000 husstande se frem til cirka 1.000 kr. mindre på ældrechecken i 2005 end i 2004 efter skat.

Beregningen er sådan set rigtig nok, erkender socialministeren. Men ældrerådmanden glemmer bare at fortælle, at det er helt efter bogen.

Boligydelsen reguleres kun én gang om året, når en pensionist har ekstra indtægter under 20.000 kr. Dermed har pensionisterne fået fuld valuta for ældrechecken i 2004, mens der i såvel 2005 som 2006 vil ske en efterregulering i boligydelsen. Herefter vil ældrechecken være fuldt gennemført.

5.000 kr. mere

»Men pensionisterne får stadig godt 5.000 kr. mere, end hvis ældrechecken ikke var der. Det er rigtigt, at man får mindre i 2005 end i 2004 på grund af efterreguleringen, men at sige, at der er tale om et tab, er altså skrupforkert« siger Eva Kjer Hansen.

Ældrerådmand Niels Erik Eskildsen afviser, at han fordrejer sandheden.

»Jeg forholder mig kun til, at 1.000 pensionistægtepar har ca. 1.000 kr. mindre til sig selv i 2005, end de havde i 2004. Det er sådan det opleves blandt pensionisterne, og det er det vi får mange klager over,« siger Niels Erik Eskildsen, der hellere havde set, at ældrechecken var gjort skattefri og dermed holdt ude af beregningerne af boligydelsen.

»Ældrechecken er en permanent indkomst, og derfor bør den også indgå i beregningsgrundlaget for boligydelse,« siger Eva Kjer Hansen, som derimod angriber den århusianske ældrerådmand for ikke at have vejledt pensionisterne i Århus ordentligt om reguleringerne i boligydelsen, hvilket er kommunens opgave.

»Hvis pensionisterne i Århus er forvirrede, så bør de kritisere ældrerådmanden, for han har tilsyneladende forsømt at vejlede om reglerne, som han skal,« siger socialministeren.

Det afviser rådmanden.

»Det er ikke vores opgave. Når man laver det så bureaukratisk, så har man også selv forpligtigelsen til at forklare det,« siger Niels Erik Eskildsen.

michael.schroeder@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen