Teologisk Fakultet igennem hård slankekur

For at nå et sparemål på ca. fire millioner kroner frem til 2005 lægger ledelsen af Teologisk Fakultet på Aarhus Universitet op til at fjerne 10 af i alt 40 akademiske stillinger på fakultetet. Ledelsen håber imidlertid, at øget information og en ny studieordning kan vende udviklingen.

»Hvis de dystre prognoser fremskrives, må vi frem til 2005 nedskære staben med 8 til 10 stillinger, og det svarer til hver fjerde stilling,« siger Troels Nørager, ny prodekan for Teologisk Fakultet siden 1. februar.

Han forventer, at regulære afskedigelser kan undgås ved at lave omrokeringer, senior-tiltag og regulere budgettet for deltidslærere.

Dalende interesse

Teologi har i de seneste år været hårdt ramt af dalende interesse blandt de unge. Desuden har et stort frafald blandt de studerende udhulet økonomien. En opsparing på 500.000 kr. er således reduceret til 98.000 kr. på grund af budgetoverskridelser i 2001.

»Det er en dybt beklagelig situation, men vi håber og forventer, at vi kan knække kurven. Vi vil nu se fremad og forstærke informations-indsatsen, satse mere på åben uddannelse og efteruddannelse, ligesom vi har forventninger til en ny studieordning, som skal træde i kraft til september næste år,« siger Troels Nørager.

Det nuværende seksårige teologistudium skal opdeles i en treårig bacheloruddannelse og en toårig kandidatoverbygning, ligesom de fleste andre fag på universitetet. Det giver de studerende mulighed for en kortere uddannelse og chancen for at kombinere teologi med andre fag.

Derudover vil fakultetet forstærke informationen ud af huset.

»Vi har ikke gjort vores arbejde godt nok med at komme ud med budskabet i de seneste år. Forskning og undervisning i kristendom og andre religioner er jo fag, som interesserer mange mennesker. Det handler om bedre markedsføring for at tiltrække flere studerende,« siger Troels Nørager.

Fire institutter

Teologisk Fakultet består af fire institutter for henholdsvis kirkekundskab, gammel og ny testamente, systematisk teologi og religionsvidenskab. Den dalende søgning har ramt teologi-fagene, mens religionsvidenskab har ansøgere nok.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen