Kostbare ure tilbage til Den Gamle By

Seks af ni stjålne og meget sjældne lommeure er tilbage på deres plads på urmuseet i Den Gamle By. Politiet har dog ikke fået fat i samlingens perle, der er vurderet til 1,5 mio. kr.

Opklaringen af et stort tyveri i Den Gamle By i Århus, hvor ni gamle og meget værdifulde lommeure, der repræsenterer en værdi på 1, 7 mio. kroner, forsvandt, er kommet et stort skridt nærmere.

I går kunne museumsdirektør Thomas Bloch Ravn, museumsinspektør Jens Ingvordsen og politimester Jørgen Ilum på et pressemøde i Den Gamle By fortælle, at seks af de stjålne ure er fundet og leveret tilbage til museets ursamling. De fundne ure repræsenterer en værdi på cirka 200.000 kroner, mens tre, deriblandt det dyreste, der er 1,5 mio. kroner værd, stadig ikke er fundet. Tyveriet fandt sted under festugen i september 2000.

»Umiddelbart før påske fik vi nogle oplysninger, som førte til et gennembrud i sagen. Oplysningerne ledte os på sporet af urene. Vi har anholdt fire mennesker, og to af dem er stadig varetægtsfængslede,« fortæller Jørgen Ilum, der også kan fortælle, at der yderligere er to sigtede i sagen.

Kilder hos politiet meddeler, at én af de sigtede har relation til en århusiansk rockerklub.

Det dyreste mangler

Blandt de seks fundne ure mangler samlingens dyreste, et sjældent fransk lommeur af urmageren Girard Peregaux, der er vurderet til cirka 1,5 mio. kroner. Det er museet og politiets håb, at efterforskningen og en udlovet dusør på 90.000 kroner kan være med til at skaffe uret tilbage.

Ifølge museumsdirektør Thomas Bloch Ravn vil de sidste ure være så godt som umulige at omsætte. Alle urene er unikke og mærkede flere steder. Både med navne og numre, så potentielle købere vil ikke kunne undgå at finde ud af, at der er tale om tyvekoster.

»Enhver, der interesserer sig for ure, kender den her slags,« fastslår han.

Gamle kendinge

Umiddelbart efter tyveriet frygtede personalet hos museet og politiet, at der var tale om et bestillingsarbejde. Eventuelt for en udenlandsk privat samler. Men efter fundet af de seks ure i Århus, tvivler man nu på, at man har med professionelle urtyve at gøre.

»De anholdte er alle fra Århus og gamle kendinge af politiet,« fortæller Jørgen Ilum, der i dag tvivler stærkt på, at urene overhovedet har været uden for Århus.

Politimesteren er meget tilbageholdende med oplysninger om tyvene af hensyn til den videre efterforskning.

»Retsmøderne har været holdt for lukkede døre, og vi er i det hele taget meget påpasselige med ikke at forplumre efterforskningen.«

Ingen forhandlinger

Jørgen Ilum afviser, at politiet vil forhandle med indehaverne af urene for at få dem tilbage.

»Som udgangspunkt har vi en dusør på 90.000 kroner, og er det ikke nok, må vi tage den derfra. Men vi forhandler ikke med kriminelle,« fastslår han.

Han indrømmer dog, at der er tale om et dilemma. På den ene side vil politiet gerne hjælpe med at skaffe urene tilbage, men samtidig vil man ikke forhandle. Der vil altså ikke blive tale om frit lejde for den person, der afleverer urene tilbage. Det skete i en lignende sag fra Århus, hvor danefæet Tissø-ringen blev stjålet fra Moesgaard Museum. Her fik to budbringere frit lejde og en dusør for at aflevere ringen tilbage.

»Det, vi kan gøre, er at meddele dommerne, at en person har hjulpet politiet i opklaringsarbejdet,« fortæller Jørgen Ilum.

»Men de implicerede vil blive retsforfulgt,« fastslår han.

Skader på urene

De seks tilbageleverede ure er ikke behandlet særligt godt af tyvene, hvilket ærg-rer museumsinspektør Jens Ingvordsen, der til daglig har ansvaret for Den Gamle Bys ursamling.

»Et enkelt har mistet sine visere, og på flere af dem er emaljen krakeleret. Vi kan ikke udstille dem, som de er nu, og vi har endnu ikke et overblik over, hvor meget restauration der skal til. Måske har de bare ligget i en bunke i bunden af en plasticpose,« vurderer han.

kasper.schutt@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.