Leder: Terror i Århus

EN FREDAG eftermiddag rammer terroren Århus. Der sprænges et par bomber på Banegårdspladsen. Lad os håbe, det aldrig sker, men i disse tider synes det umuligt at dæmme op for forbryderiske elementer, der vil skræmme, dræbe og lemlæste en civilbefolkning i en afsporet ideologis tjeneste.

Derfor er myndighederne i dag nødt til at forberede sig på det værst tænkelige. De gør det, og det er betryggende.

Der er hos alle de mennesker, som JP Århus har talt med til dagens artikel om konsekvenserne af et terrorangreb på byen, en seriøs indstilling og en alvor over for opgaven. Desværre er det ikke længere ren utopi, at det kan ske, og derfor har de pågældende gjort sig tanker.

Et stort apparat skal aktiveres, hvis der gennemføres en terroraktion i Århus, og det omfatter såvel redningsfolk, politi, civilforsvar som hospitaler. Politiets Efterretningstjeneste, PET, vil også få travlt.

Bare tænk, hvad der skal til: Veje skal straks spærres af, så ambulancerne hurtigt kan køre til og fra hospitalerne i pendulfart. Det er også afgørende, hvor ambulancerne holder på Banegårdspladsen, for der må ikke bruges unødig tid, når mange skal til hospitalet. Derfor er man nødt til at etablere en form for krisebehandling umiddelbart ved banegården.

Politiet står med en kæmpeopgave. Dels skal politiet sørge for afspærring, registrering af døde og sårede og meget andet i forbindelse med aktionen, men det er sandelig også politiets opgave straks at gå i gang med en opklaring af forbrydelsen. Politiet har den meget vigtige opgave at kommunikere til offentligheden, og her nytter det ikke at henvise til en hjemmeside.

Organisation og kommunikation er nøgleordene. For myndighederne vil det lette, hvis det snart lykkes at skabe et fælles radiosystem. Man kan sagtens forestille sig, at der vil komme udrykningskøretøjer fra hele Jylland til Århus, men de pågældende biler kan ikke kommunikere med sygehusene i byen, for der er installeret forskellige radiosystemer.

Et terrorangreb på Århus vil med det samme være en aktion af national betydning, og det betyder, at ansvaret for, hvad der skal ske, rykker fra rådhuset i Århus til Statsministeriet i København.

Sådan er planerne, og så kan alle kun håbe, at der aldrig bliver brug for dem.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen