Fuldblods håndboldspiller med lærergén

Anfører for Århus GF's håndboldhold, Jan Paulsen, kan i år fejre 10 års jubilæum som studerende på lærerseminariet. Studierne er et fristed fra håndbolden, som Jan Paulsens liv ellers roterer sig om.

Kløvermarks Hallen i Sønderborg. En fire-årig knægt ser med fra sidelinjen. Af og til bliver han budt med ind på banen. Han kommer efter skole og går, når far lukker hallen om aftenen. Senere er det ham, der er i centrum på banen i Sønderborg. Så er han det i Norge, Tyskland, Frankrig, Italien og nu i Århus.

Anføreren for Århus GF's håndboldhold, Jan Paulsen, har altid været et idrætsmenneske og er nærmest vokset op i Kløvermarks Hallen i Sønderborg, hvor hans far var halinspektør:

»En idrætsgren jeg ikke er god til?«

Han tøver længe.

»Ja, det må være sejlsport.«

Et veltilfreds smil kommer frem på den 32-årige håndboldspiller med det drengede hår, der stritter vildt og alligevel kontrolleret. Men øjebliksglæden over at have fundet et svar på spørgsmålet forsvinder hurtigere, end den kom.

»Nej, jeg kan sgu godt sejle en kano,« slår han fast.

Det er ikke, fordi den 185 cm høje anfører for Århus GF er selvglad. Han har bare altid dyrket idræt og ikke kun håndbold, men også andre sportsgrene. Resultaterne taler for sig selv. Dansk mester som drengespiller i klubben Vidar Sønderborg, to gange dansk mester med juniorholdet, sølv og bronze på ynglingeholdet, senere på ynglingelandsholdet, ungdomslandsholdet og A-landsholdet. Udover håndboldresultaterne er det også blevet til et dansk mesterskab i badminton.

Alt med bold er godt

»Jo, det er nok det rytmiske og redskabsgymnastik, jeg ikke er så god til,« kommer Jan Paulsen frem til:

»Men alt med en bold er godt,« skynder han sig at tilføje.

Det er dog ikke altid, Jan Paulsen kan slippe for den rytmiske idræt. På Århus Dag- og Aftenseminarium, hvor han udover tysk har idræt som liniefag, møder han alle former for sport.

»Der er et godt fællesskab med nogle studerende, som har nogle helt andre evner, end jeg har. Nogle er gode til at hoppe i trampolin, andre er gode til redskabsgymnastik, og jeg er så god til håndbold. Men jeg elsker al form for idræt, selv om det måske kniber lidt med det rytmiske og musiske,« siger Jan Paulsen.

Færdig til sommer

I år har han jubilæum. Det er ti år siden, han begyndte på læreruddannelsen, men med flere ophold i udlandet og et travlt håndboldprogram er det først til sommer, at det nu ser ud til, han bliver færdig. I modsætning til jobbet som bankelev, som Jan Paulsen havde i et halvt år, er det muligt for ham at kombinere håndbolden og studiet - både fagligt og tidsmæssigt.

»Det pædagogiske, det psykologiske, det didaktiske og det at undervise differentieret efter det enkelte individs behov kan jeg også bruge i håndbolden,« siger Jan Paulsen, der har taget lærerfagets begreber til sig og forstået at bruge dem i håndbolden:

»Som anfører er det vigtigt at få alle med og respektere alles kvaliteter. Det gælder om at handle som medspiller og fungere i et team, så der kan jeg tage meget med fra seminariet,« siger Jan Paulsen.

Med træning syv dage om ugen og kamp onsdag og lørdag foruden kontakten med sponsorer og presse er håndbolden en stor del af Jan Paulsens hverdag. Men det kan også blive for meget, og læreruddannelsen er her en god afveksling.

»Lærerseminariet er lidt et fristed for mig, hvor jeg kan få håndbolden lidt på afstand og snakke med andre om andre ting,« siger Jan Paulsen.

Den populære håndboldspiller har også været i praktik under sin uddannelse, og når de små håbefulde elever kan genkende Jan Paulsen, synes han kun, at det er sjovt:

»Så spørger jeg til deres interesser i håndbold og hvilke mål, de har. Så starter vi en dialog,« siger den snart færdiguddannede lærer.

Han er allerede velkendt i rollen som lærer. Til daglig underviser han på Idrætshøjskolen i Århus, hvor han har været med til at oprette et håndboldakademi.

Drøm om trænerjob

Planen er dog ikke, at han skal ud og undervise i folkeskolen, når han er færdig med læreruddannelsen. Drømmen er at blive håndboldtræner. Indtil videre er kontrakten forlænget med to år hos det århusianske hold, og parterne har indgået en mundtlig aftale om, at han kan få en funktion i klubben, når han ikke længere vil spille på holdet.

»Det er svært at sige stop, når jeg spiller i en klub, der er inde i en rivende udvikling, og jeg er glad for det. Lige nu gælder det Århus GF de næste to år, og derefter er det et spørgsmål om, hvor længe jeg har lyst til at fortsætte, hvor længe jeg fysisk kan holde til at fortsætte, og om trænergerningen trækker mere i mig,« siger den 32-årige håndboldspiller og slår fast:

»Men jeg er stadig på toppen.«

stud.aarhus@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.