Talentfilm i foyeren

Øst for Paradis støtter eksperimenterende filmkunst skabt af endnu ukendte filmmagere.

De bedste talent-film fra den århusianske filmundergrund får en særlig chance for at nå et større publikum.

De skal nemlig vises nemlig uafbrudt på fladskærm i Øst for Paradis i hele februar måned.

Det betyder, at korte filmperler som Morten Jørgensens 12 minutter lange vandringsfilm, "Stafet", som foregår i Bruun's Galleri med en mobiltelefon som stafetten imellem aktørerne, får et fortjent større publikum.

Filmen er inspireret af den franske komiker Jacques Tatis bizarre storbyportrætter af et folk, snarere end af det enkelte menneske.

Også Camilla Nicole Bitchs' stilsikre prisvinder "Turist i livet" med Lotte Andersen i hovedrollen som en motorvejs-toiletdame med store drømme, og Martin Mortensens moralske fabel "Det sorte hul" vil blive vist i paradis-foyeren.

Alle tre film var med i Jysk Films vellykkede filmkonkurrence fra efteråret 2005 og repræsenterer det bedste i den århusianske undergrund.

Efter planen suppleres de viste film med korte interviews med folkene bag filmene.

Initiativet til de særlige visninger er taget af det nystartede FoyerFilm i København, som har skabt konceptet med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Gratis film

FoyerFilm viser gratis film i tre danske biografer. Foruden Øst For Paradis er det københavnerbiograferne Dagmar og Grand.

Projektet startede 1. januar, hvor de tre biografers foyer-film alle er lavet af Jørgen Leth.

»Hans film "Det perfekte menneske", "Ofelias blomster", "Motion Picture" og "Århus" vises uafbrudt sammen med et nyt interview med Jørgen Leth. Det har ikke været vores ærinde at rehabilitere Jørgen Leth. Vi har valgt ham som startskud til FoyerFilm, fordi han har sat et meget stort fingeraftryk på den korte genre i dansk film. Uanset, hvad han ellers skulle have skrevet, har hans film dannet skole og er fast inventar i pensum på Den Danske Filmskole,« siger Kim Hammargren fra FoyerFilm.

Med tiden skal reklameblokke og sponsoraftaler finansiere FoyerFilm.

»Planen er, at alt overskud skal gå til nye projekter i kortfilmgenren,« oplyser Kim Hammargren.

anders.lange@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen