Hjælpeløse borgere nyt mål for kriminelle

Århus Politi har registreret en stigning i kriminaliteten rettet mod ældre og svagelige ofre. Røveriet, der kostede en 82-årig livet, blev torsdag fulgt op af overfald på to ældre kvinder.

Handicappede og svage medborgere er blevet et nyt mål for kriminalitet i Århus.

De seneste år har politiet registreret et stigende antal overfald på hjælpeløse personer. Forleden kostede et røveri en 82-årig mand livet.

»Det er en ny tendens og udtryk for en mere hensynsløs tankegang hos de kriminelle, som vi ikke så tidligere. En svag medborger er i nogles øjne ikke en person, man skal beskytte, men derimod et nemt offer,« siger fungerende kriminalinspektør Viggo Knudsen, Århus Politi.

Gangbesværede personer med rollatorer, blinde, psykisk syge og andre svage medborgere er i løbet af det seneste år blevet udsat for afpresning, tyveri og røveri - både på gaden og i deres eget hjem.

Den 82-årige Hans Ejler Juncker på Jernaldervej i Brabrand blev i søndags skubbet omkuld i sin entre og frarøvet 5.500 kr.

Slaget mod gulvet udløste efter al sandsynlighed en blødning i hjernen, som tre dage senere kostede den ældre mand livet.

Alvorlige konsekvenser

»Det var utilsigtet, at offeret skulle dø, men når man begår vold mod skrøbelige personer, så kan det få alvorlige følger,« siger Viggo Knudsen, som kalder overfaldene både »feje og simple.«

Torsdag blev to nye røverier føjet til listen. En 69-årig kvinde blev væltet omkuld og frastjålet sin skuldertaske på Kløvermarksvej, mens en 63-årig kvinde af en tasketyv blev slæbt halvvejs ud på kørebanen på Funch Thomsens Gade.

I forvejen sidder en 15-årig dreng fængslet sigtet for en række gaderøverier og tyverier rettet mod blandt andre ældre mennesker.

Tre mænd er også varetægtsfængslet for afpresning af en formue mod en 60-årige skizofren mand.

Ifølge kriminalinspektøren er de kriminelle ude efter penge, men i takt med, at blandt andet kiosker og forretninger bliver sikret med videoovervågning, finder de kriminelle andre metoder og ofre.

»Formålet er at få penge, og årsagen til, at svage og ældre mennesker udvælges, er formentlig, at de modsat yngre mennesker ofte ligger inde med større kontante beløb, ligesom gerningsmændene regner med, at det er nemmere at slippe fra det,« siger Viggo Knudsen.

Nyheder Side 4

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.