En (u)nødvendig kritisk røst

HANS HALVORSEN, formand for LO Århus og medlem af byrådet for (S) og Henning Truelsgaard, som er formand for Den kommunale Fællesrepræsentation i Århus kan ikke lide at JP Århus i en leder har kaldt dem for »fagforeningsfundamentalister« og »en røst fra fortiden«.

I den anledning har de herrer skrevet et læserbrev i JP Århus 27/12, hvori de fører bevis for, at det er lige netop, hvad de er.

De kan ikke lide den kommende reform af den offentlige sektor, da den efter deres mening vil markedsgøre den offentlige sektor, svække demokratiet, øge centraliseringen, koste masser af penge og begrænse fagbevægelsens indflydelse. (Her var den).

Endvidere skriver de, at reformen vil effektivisere den offentlige sektor i kraft af større enheder, fælles standarder, øget ministeriel overvågning og skarp styring af omkostningerne m.m.

Forvaltningerne skal forenkles og kommunerne får hovedansvaret for det meste af den offentlige service.

Forenklinger

Jeg har svært ved at se, at det skulle kunne kaldes øget centralisering, og hvem andre end de to kan have noget imod, at forvaltningerne bliver forenklet og dermed effektiviseret, og at der er styr på omkostningerne.

De kan slet ikke lide, at man kan risikere øget konkurrence mellem offentlige institutioner indbyrdes eller mellem offentlige og private virksomheder.

Efter deres mening, vil det hverken fremme effektivitet, kvalitet eller borgerindflydelse.

Selv socialdemokrater argumenterer for, at der skal øget konkurrence i detailhandelen, i telesektoren, i energisektoren m.fl., fordi det vil give effektivitet og lavere priser, men den slags gælder åbenbart ikke i den kommunalesektor ifølge »røsterne fra fortiden«.

De frygter endvidere, at den øgede effektivitet vil føre til afskedigelser og at de eventuelt fyrede medarbejdere ikke vil kunne få jobs andre steder og at overførselsindkomsterne derved vil stige.

Dårligt argument

De mener altså, at man skal beskæftige flere personer i kommunen, end der er brug for, for at undgå at overførselsindkomsterne stiger.

Hvis man går ud fra at lønningerne til de fyrede er større end overførselsindkomsterne, vil de stige mindre end lønudgifterne vil falde, så det argument er ikke meget bevendt.

I øvrigt er risikoen for afskedigelser vel til at overse i en kommune med jobgaranti til de ansatte og hvor end ikke chefen for skolevæsenet bliver afskediget efter at have lavet et hul i kassen på 130 mill.kr., men i stedet får et til lejligheden opfundet job, hvor man formentlig helst ser, at han ikke møder op. Han har jobgaranti til 2009.

Betegnelsen røster fra fortiden er derfor helt berettiget på de 2 herrer, der for Truelgaards vedkommende havde vænnet sig til under borgmester Knudsens regeringstid at være den, der styrede kommunen og Halvorsen, der gik rundt med en borgmesterkandidat i maven indtil de to forhenværende Auken og Simonsen bestemte, at det i stedet skulle være deres stråmand, der skulle kandidere.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.