Grænserne søges på skiene

Otte skiløbere fra Aarhus Skiklub, deltager i disse dage i ekstrem-skiløbet Border to Border, som går fra den russiske til den svenske grænse.

Grænser. Uden tvivl et nøgleord for de otte skiløbere fra Aarhus Skiklub, som onsdag startede i det 440 kilometer lange skiløb, Border to Border, som lige nu finder sted i det nordligste Sverige, Finland og Rusland. Men det er ikke kun de fysiske grænser mellem de nævnte lande, der er i spil. Også de mere mentale grænser søges, siger en af deltagerne, Susanne Jars fra Aarhus Skiklub.

»Det er klart, at når man kaster sig ud i et så langt og krævende skiløb, bliver man også testet i forhold til, hvad man kan holde til. Men det er samtidig en af grundene til, at vi gør det.«

Den 50-årige socialpædagog har tidligere, i 2005 og 2006, deltaget i et andet ekstrem-skiløb, der hedder Arctic Circle Race, og som foregår på Grønland. Begge gange har hun gennemført i fornuftige tider. Border to Border skiløbet, der strækker sig fra den russiske grænseby Kuusamo, til den svenske grænseby, Tornio i Nordsverige, er imidlertid både længere, og i et hidtil ukendt terræn.

»Jeg kender ikke ruten præcis, men heldigvis tror jeg, der ikke er alt for mange højdekilometer, fordi det er dem, der trækker flest tænder ud. Men under alle omstændigheder bliver det hårdt at løbe så langt på kun syv dage,« siger Susanne Jars.

Dagsruterne varierer i længde fra 44-78 kilometer, og undervejs er der hverken frokost eller varmestue. Deltagerne sørger selv for det meste, og om aftenen indlogeres deltagerne på lokale skoler eller lignende.

»Der bliver nok ikke ret meget fest og ballade, fordi de fleste af os nok er trætte efter dagens skiløb, men alligevel satser jeg da på at få tid til at opleve andet end bare at stå på ski, selvom det selvfølgelig er det primære. Men jeg regner da med at få knyttet kontakter, som gør, at jeg på et senere tidspunkt, kan få informationer om lignende skiløb andre steder i verden,« fortæller Susanne Jars.

En livsstil

Siden hun rejste til Grønland i 2000 for at passe et arbejde på et bofælleskab, er skiløbet nemlig gået i blodet på Susanne Jars. Så meget, at hun i dag flittigt træner på rulleski og går til skigymnastik uden for sæsonen.

»Jeg kan ikke lade være. Det er blevet en livsstil for mig, siden jeg for alvor fik smag for langrend, da jeg kom til Grønland. I dag kan jeg ikke forestille mig at undvære at være i god form og løbe på ski,« siger Susanne Jars, som inden skiløbet for alvor tog over blandt andet havde sejlet kajak nogle år, dyrket mini triatlon, og før det, spillet en del fodbold.

Foruden Susanne Jars deltager syv andre skiløbere fra Aarhus Skiklub. Med temmelig forskellige forudsætninger. En deltager har en fortid som marathonløber, men flere har kun dyrket skiløb på almindelig motionsbasis. Derfor er aftalen klar. Alle kører i deres eget tempo.

»Ellers bliver det svært at holde ud, hvis ikke man kun tænker på sig selv. Forsøger man at køre i et tempo, som ikke føles rigtigt, ender det bare med, at man går død. Men det betyder selvfølgelig, at vi har en masse at snakke om, når det bliver aften. Og så skal vi jo nok også slappe af i finsk sauna, som arrangørerne har lovet, vil være til stede ved hver station undervejs,« siger Susanne Jars.

Border to Border skiløbet slutter på onsdag.

sport@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.