Lærerforening: Luk meritlæreruddannelsen
<p>VIA afviser, men vil vurdere optaget på uddannelserne, når en jobprognose er klar til efteråret.</p>
»Luk meritlæreruddannelsen.« Så klart lyder budskabet fra Søren Aakjær, formand for Århus Lærerforening. Årsagen er stor arbejdsløshed blandt nyuddannede lærere, og derfor er der ikke længere brug for den særlige uddannelse, der videreuddanner voksne med en anden uddannelse til lærerjobbet.
»Uddannelsen blev i sin tid oprettet pga. lærermangel, men nu har vi stor arbejdsløshed, og derfor mener jeg, at man bør lukke meritlæreruddannelsen nu. I øjeblikket er der ingen grund til at trække folk ind til lærerfaget, og meritlærerne står også svagt i forhold til at få job. Hvis der så igen viser sig et behov for ekstra lærere, kan man starte uddannelsen igen,« siger Søren Aakjær.
Pga. lærermangel blev meritlæreruddannelsen oprettet i 2002 for ansøgere med en anden bachelor- eller kandidatuddannelse eller ansøgere over 25 år med en erhvervsrettet uddannelse. I Aarhus er det VIA University College, der udbyder uddannelsen, men VIA-rektor Harald Mikkelsen har ingen lukketanker:
»Det har vi ikke drøftet, og det har vi ingen aktuelle planer om. Men til efteråret får vi en samlet analyse af behovet for lærere fremover, og så vil vi tage det spørgsmål med,« siger han.
Behovet om fire år
VIA er i gang med at kortlægge fremtiden for hele beskæftigelsessituationen på velfærdsjob som f.eks. lærer, pædagog og sygeplejerske.
Den analyse skal give svar på, hvor mange studerende, der skal optages på uddannelserne fremover, og indtil da vil Harald Mikkelsen ikke ændre på optaget.
»Der er et aktuelt problem med beskæftigelsen for de lærerstuderende, og de næste par år bliver vanskelige. Vi har ingen interesse i at uddanne til arbejdsløshed, men vi skal også sørge for, at der er uddannede lærere nok i fremtiden. I vores optag er vi derfor nødt til at kigge på, hvordan behovet bliver om fire-fem år og længere frem, og derfor er vi i samarbejde med Region Midtjylland og kommunerne i gang med at få lavet en større analyse af behovet for arbejdskraft på lærerområdet og de øvrige uddannelsesområder, vi har i VIA. Analysen forventer vi til efteråret, og så vil vi vurdere, hvordan vores optag skal være fremover,« siger rektoren.
Umuligt at forudse
Søren Aakjær er enig i, at en analyse kan være fornuftig:
»Men problemet er blot, at ingen kan se fire eller fem år frem. Det har vi lige nu et levende bevis på med de fejlagtige prognoser, der for fire år siden spåede lærermangel. Oveni er VIA jo dybest set en pengemaskine, der får penge efter, hvor mange studerende der gennemfører, uanset om de får job. På den måde er taxametersystemet uheldigt i den aktuelle situation,« siger han.
Hvad mener du om at skulle arbejde for dagpengene? Deltag i debatten her.