En sang for sikkerheden på Grenåbanen

Beboere i Risskov protesterede i går på Vestre Strandallé mod sikkerheden på Grenåbanens overkørsler. Det skete med sang, taler og billeder fra de seneste ulykker, der var sat op på nærbanens lyssignaler med påskriften: "Er du den næste"?

»Det er ubegribeligt. Jeg forstår simpelthen ikke, at der ikke sker noget.«

Mette Larsson kigger hen mod de lyssignaler for- an jernbaneoverkørslen på Vestre Strandallé, der skal advare bilisterne, når der kommer tog.

I 2000 torpederede et rangertog her en bus fra Århus Sporveje, og for halvanden år siden sad Mette Larsson selv i en af de to biler, der kolliderede med Grenåtoget, da bommene svigtede ved overkørslen på Grenåvej. Siden har hun gået til behandling for igen at komme oven på fysisk og psykisk, og det er første gang siden, at hun er så tæt på en af en af de uheldsplagede overkørsler. Men hun ønskede at bakke op om den protestaktion mod den manglende sikkerhed ved overkørslerne på nærbanens rute igennem Risskov, som Vejlby-Risskov Grundejerforening i går havde arrangeret for at råbe politikere op.

Frygter ny ulykke

»Det var en overvindelse at komme i dag. Lyssignalerne virker overvældende på mig, men det er nødvendigt, at der sker noget. Det er bare et spørgsmål om tid, før der sker en ulykke igen. Det ved vi alle sammen,« siger Mette Larsson.

At alle cirka 75 fremmødte var enige med hende, fremgik tydeligt.

I den omdelte sang, der blev sunget hver gang, toget kørte forbi, hed det blandt andet: "Går bommen op, går bommen ned. Det er jo det, som vi ikke ved".

Under overkørslens lyssignaler hang store billeder fra ulykken i 2000 med teksten: "Bomsvigt Vestre Strandallé. Er du den næste"?

Og i en tale påpegede Lars Pilegaard, medlem af Vejlby-Risskov Grundejerforening på trods af sin adresse i Egå, at »der sandsynligvis først sker noget, hvis det næste offer i en togulykke bliver en politiker eller en embedsmand fra DSB eller BaneDanmark.«

Brudte løfter

»Vi er meget trætte af pæne politikere, der ikke holder deres løfter samt et DSB og BaneDanmark, der ikke kan samarbejde,« fortsatte han.

Risikoen for en ulykke bliver endnu større, hvis DSB gør alvor af at sætte toghastigheden op til 100 km/t på strækningen, som den nuværende opgradering af banen lægger op til,« mener blandt andre Niels Ramsing, nabo til nærbanen. Han havde både sine to døtre og mor med til protestaktionen. Datteren Marine havde selv lavet et banner. Der stod i al sin enkelthed: "Bommene skal gå ned".

»Når børnene skal lege med kameraterne, skal de krydse banen ved overkørsler, der ikke er sikre. Og jo hurtigere togene kører, jo værre bliver det. Det er topmålet af idioti,« siger Niels Ramsing.

Han så hellere, at der blev lavet en sporvognsløsning igennem Risskov. Det har han set fungere flere steder i Tyskland, hvor han har boet i fire år. Så hvorfor ikke i Risskov, spørger han.

Kræver ATC-togstop

Andre krævede, at BaneDanmark etablerer det såkaldte ATC-togstop på alle overkørsler i Risskov. Det vil blandt andet sige på overkørslerne ved Vestre Strandallé og Nordre Strandvej, men det har BaneDanmark tidligere afvist med den begrundelse, at det ikke er teknisk muligt. Overkørslerne ligger for tæt på hinanden. Men det argument fejer næstformand i Vejlby-Risskov Grundejerforening Palle Knudsen af bordet.

»Man kan flyve til månen, så kan man vel også klare det her,« siger Palle Knudsen.

heidi.plougsgaard@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen