Leder: Manhattan

UDEN STØRRE DEBAT vedtog byrådet i Århus onsdag aften at sætte en for-for-offentlighedsfase i gang i forbindelse med et større byggeri på Østhavnen, som Bestseller har planer om.

Tøjkoncernen vil opføre et nyt logistik- og administrationscenter og forestiller sig at opføre et højhus på mellem 60 og 80 meter i højden. Det vil blive placeret i den del af den nye østhavn, der visuelt ligger i umiddelbar forlængelse af Marselis Lystbådehavn, hvis man betragter området fra Strandvejen. Fra land bliver mastodonten skræmmende synlig og dominerende.

Lokalplanen har taget højde for at forhindre netop en sådan situation. Der må på området ikke bygges højere end 15-20 meter. Bestseller forestiller sig et højhus, der vil nå op et sted mellem rådhustårnets 60 meter og domkirkens 97 meter.

Det kræver drastiske ændringer af lokalplanen med følgende høringsfaser. Let bliver det ikke for kommunen.

Det problematiske er, at der også er 500 arbejdspladser hæftet på byggeriet. Netop det gør byrådets to store partier bløde i knæene, for en sådan virksomhed vil være en gevinst for udviklingen af og fremtiden for Århus havn.

Men giver byrådet lov til, at Bestseller bygger højt, kommer der med garanti mange andre, som også gerne vil bygge højt, og som også lover arbejdspladser. Det er næppe et nyt Manhattan, der er planer om, for i så fald er man gået meget stille med hensigtererne.

Rent æstetisk vil den nye bygning ikke pynte, og den kan ikke undgå at tage en del af udsigten fra høj og lav langs Strandvejen og de mange fodgængere, der hver dag nyder udsigten på en tur lands vandet.

Højhuse bygges for at skaffe udsigt. Ikke for at tage udsigt. Placeringen af dette højhus er aldeles misforstået.

Hele øvelsen, der skal omdanne havn til by og udviklingen af den nye havn, har som primært formål at skabe åbenhed til havet. Ved at tillade Bestsellers højhus sælger man ud af alle principper.

Det vil blive vanskeligt selv for byrådets to store partier at trumfe denne sag igennem. Vi tror, at der lyder et kor af protester, for man er i færd med at vige på vigtige beslutninger omkring havnen, og det er betænkeligt.

Der må kunne findes en anden ordning med Bestseller, der tilgodeser firmaets ønske om at etablere sig i Århus.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen