Færre indbrud i sommerferien

Normalt er sommerferien højsæson for indbrudstyve, men med en målrettet indsats har politiet tilsyneladende fået de mest aktive tyve bag tremmer.

Århusianerne kan i år tage på sommerferie med større sindsro end normalt.

Sommerferien er traditionelt højsæson for indbrudstyve, men denne sommer er det lykkedes politiet at fængsle en række af de særligt aktive kriminelle. Det har allerede nu haft en dæmpende effekt på antallet af indbrud. I de første tre uger af skoleferien har Århus Politi noteret 125 indbrud mod 152 i samme periode i fjor.

»Det er ubestrideligt, at risikoen for indbrud er større, når mange er rejst væk i ferien. Men denne sommer ser indtil videre rolig ud. Vi har fået en del af de gamle kendinge fængslet, og det har utvivlsomt haft en god effekt,« siger kriminalkommissær Jørn Andersen, leder af politiets særlige indbrudsgruppe.

Antallet af indbrud det første halvår af 2005 er raslet ned med 27 pct. i forhold til de første seks måneder af 2004.

Det er sket på grund af en særlig indsats, hvor politiet har øget patruljeringen i indbrudsplagede områder og fokuseret på at få de særligt aktive indbrudstyve bag lås og slå.

Senest anholdt betjente fra Århus Politi lørdag en 20-årig mand, som blev varetægtsfængslet i fire uger, sigtet for 15 indbrud begået inden for den seneste måned i Galten-området.

Mandag i sidste uge pågreb politiet desuden tre særdeles gode kendinge, som alle havde hærget forskellige kvarterer med stribevis af villabræk. To af dem fik såkaldte "straks-domme", hvor dommeren allerede afgjorde sagen i forbindelse med grundlovsforhøret.

Politiets strategi er at få sendt tyvene i fængsel så hurtigt som muligt, så samfundet kan få »en pause«.

De enkle råd

»Det er en utroligt belastende oplevelse, når nogen trænger ind på ens enemærker. Derfor ånder vi indbrudstyvene i nakken,« siger Jørn Andersen.

Selvom antallet af indbrud også ser ud til at falde i ferien, så opfordrer kriminalkommissæren stadig folk til at følge nogle enkle råd, så risikoen for ubudne gæster i ferien minimeres.

Det handler ikke mindst om at undgå, at boligen ser ubeboet ud.

»Man skal huske på, at sådan nogle tyveknægte ikke bare farer omkring hjørnet og tager det første det bedste hus. De foretager observationer og udvælger så de steder, hvor der er størst sandsynlighed for at komme ind uden at blive opdaget. Her er ferieforladte boliger oplagte mål,« siger Jørn Andersen, der for det første peger på, at man skal få naboen eller en anden til at tømme postkassen.

»Hvis naboen har to biler, så kan man jo også spørge ham, om han ikke vil parkere den ene i ens indkørsel,« siger Jørn Andersen.

Han advarer endelig mod at tro, at nedrullede gardiner er et værn mod indbrudstyve.

»Tværtimod, så signalerer det i den grad ferie, hvis man har lukket huset hermetisk af. Spørg i stedet naboen, om han i løbet af ferien vil ændre på, hvilke gardiner der er trukket for, og hvilke steder der brænder lys,« råder Jørn Andersen.

martin.johansen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen