Mentorer mod ekstremisme vækker opsigt

En ny aarhusiansk uddannelse til mentorer for radikaliseringstruede unge nyder stor opmærksomhed i ind- og udland.

Artiklens øverste billede
Thomas har gennemgået kommunens mentoruddannelse. En del af kommunens politik for mentorerne er, at de optræder anonymt i pressen.

Både i Danmark og ude i verden vises der stor interesse for en ny uddannelse til mentorer for radikaliseringstruede unge. Uddannelsen er udviklet i et samarbejde mellem Østjyllands Politi, Aarhus Kommune og Preben Bertelsen, som er professor i psykologi på Aarhus Universitet.

For godt en måned siden gennemførte de første tre mentorer forløbet, der over ni undervisningsdage bl.a. fokuserer på tilværelsespsykologi og konflikthåndtering. Det overordnede formål med mentorindsatsen er at forebygge, at udsatte unge trækkes ind i radikale miljøer og sikre, at radikale holdninger ikke fører til terrorhandlinger.

»Vi har været ude i alle landets politikredse for at fortælle om vores erfaringer. Siden har der været stor interesse for, hvordan vores uddannelse er sat sammen,« fortæller Kristine Küsch Larsen, som er SSP-konsulent i Aarhus Kommune.

Enspecifik uddannelse

Hun tilføjer, at Aarhus Kommune ligeledes er med i et europæisk antiradikaliserings-netværk kaldet RAN, hvor mentoruddannelsen også har vakt interesse.

»Vi har givet vores erfaringer videre både europæisk og her i landet, fordi vi faktisk er de eneste, som har en specifik uddannelse på området,« siger Kristine Küsch Larsen.

Aarhus Kommune råder nu over 10 mentorer, hvis opgave det er at arbejde tæt sammen med radikaliseringstruede unge og forsøge at forstå de problemstillinger, der præger den unges tilværelse. På den måde kan kommunen målrette sin indsats for at hjælpe den unge ud af radikale miljøer på såvel højrefløjen, venstrefløjen som i religiøse miljøer.

Bl.a. i Odense Kommune har man vist interesse for at arbejde videre med den aarhusianske mentoruddannelse, siger Kristine Küsch Larsen, og også Kalundborg Kommune er interesseret, tilføjer Preben Bertelsen fra Aarhus Universitet, som også har arbejdet med exit-programmer i København.

Stigende opmærksom

»Nu har vi prøvet det igennem, og mit indtryk er, at der kommer en stigende opmærksomhed rettet mod Aarhus. Min interesse vil ligge i, at vi får uddannet folk her i Aarhus, som kan tage ud og uddanne mentorkonsulenter andre steder,« siger han.

Lotte Houlind, som er SSP-koordinator i Kalundborg Kommune, bekræfter interessen.

»Vores kommune er ikke stor nok til at løfte et mentorkorps, hvor folk kun bliver uddannet i det. Men vi kan uddanne vores almindelige støtte-kontakt-korps til også at kunne løse opgaven omkring radikalisering. Der ser vi nogle muligheder,« siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.