Flere borgerprotester i vente
Utilfredshed: Borgerne vil i stigende grad forene sig i kampen mod myndighederne, vurderer fremtidsforskere.
Kommunen og byrådspolitikerne i Aarhus kan godt forberede sig på flere borgerprotester i fremtiden.
Det vurderer fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, som bor og arbejder i Aarhus. Han forklarer, at folk generelt er blevet mindre tilbøjelige til at acceptere politiske beslutninger – og dertil kommer, at deres sympati ikke længere er styret af poliske tilhørsforhold.
»Det handler om sagen og går på tværs af politiske skel. Folk i 30-40 års alderen er langt mere enkeltsagsorienterede end personer over 50 år. Nu begynder de 30-40-åriges forældre at komme på plejehjem, og så kommer protesterne på forældrenes vegne. Og bare vent, til de selv kommer på plejehjem,« siger Jesper Bo Jensen.
Når borgere f.eks. kan samle sig i kampen mod en institution i Sølystgade og mod lukningen af en skole, skyldes det efter hans mening også, at den offentlige sektors indskrænkninger nu er begyndt at ramme familier med relativt mange ressourcer.
Noget for pengene
»Samtidig har debatten om skat og den offentlige sektor medført, at folk i stigende grad vil have noget for deres penge,« understreger Jesper Bo Jensen.
Direktør Ulrik Klingenberg, Instituttet for Fremtidsforskning, påpeger, at ikke mindst de nye sociale medier har accelereret demokratiseringsprocessen og gjort beslutningstagerne mere tilgængelige.
»Vi har fået nogle værktøjer, så vi hurtigere, mere effektivt og mere tydeligt kan komme ud med vores budskaber. Effekten er så stor, at man kan vælte regimer, og det begynder almindelige borgere også at blive klar over,« fortæller Ulrik Klingenberg, som på grund af det offentliges begrænsede økonomiske råderum forudser flere protestbevægelser.
»I en tid, hvor økonomien er presset, er man måske også lidt hurtigere på aftrækkeren, når man samtidig hurtigt kan komme ud med sine protester og blive forenet på kryds og tværs,« siger han.
En kamp om forventninger
Samme opfattelse har professor Ulrik Kjær, Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet. Han forventer, at udfaldet af mange af de nuværende kampe mellem borgere og kommuner kommer til at lægge linjen for det fremtidige klima.
»Det, vi ser i øjeblikket og også vil se i de kommende år, er en kamp om borgernes forventninger. Hvad der kommer til at ske på længere sigt, bestemmes af, hvordan den kamp ender,« vurderer professoren.