Fremtidens højhus er bygget i alger
Aarhusiansk forskergruppe vandt konkurrence med alge-højhus.
Umiddelbart er der langt fra stenmure til algemure.
Men ikke hvis man spørger den forskergruppe på Aarhus Universitet, der har vundet årets Phd Challenge.
Ifølge gruppen er det ikke urealistisk at forestille sig et 10 etager højhus med algetanke i ydermurene på Aarhus Havn i fremtiden.
"Vi har forsøgt at tænke helhedsorienteret og sætte alle vores kompetencer i spil for at finde en ny måde at tænke bæredygtige bygninger på," siger Martin Christiansen, ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet, i en pressemeddelelse.
Mindre CO2-udslip
Tanken med algerne er, at de skal integreres i en del af højhusets flader, så de udnytter dagslyset optimalt.
Et system af rørledninger skal sørge for friske forsyninger af alger fra havet, oplyser Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet.
"Den måde, vi bygger på i dag, er ikke fremtidssikret. Vi har brug for at udvikle nye metoder, der kan nedbringe CO-belastningen fra bygninger og boliger væsentligt. Mere forskning og udvikling skal hjælpe os med at realisere vores klimamål," siger Jan Nielsen, klimachef i Aarhus Kommune og en af dommerne i panelet for Phd Challenge 2012.
Æstetisk udfordring
Et grønt højhus bygget i mikroalger mener forskerne er realistisk. De er dog klar over, at der ligger en designmæssig udfordring i at få huset til at se flot ud.
”Vores beregninger viser, at det rent konstruktionsmæssigt kan lade sig gøre at arbejde med alger i ydermurene. Men vi skal også arbejde med højhusets æstetiske udtryk. De fleste forbinder alger med noget ulækkert, så der knytter sig en designmæssig udfordring til det visuelle,” siger Martin Christiansen.
Byggekoncernen NCC tager nu idéerne fra Phd Challenge med sig for at se på hvilke elementer, der egner sig til kommerciel videreudvikling.