Jernalderlandsby vrimler med fund

Tre års gravearbejde i en mark nord for Sabro afslører stadig flere fund.

Artiklens øverste billede
Særligt fundet af de 20 grave har vakt stor overraskelse, idet arkæologerne var overbevist om, at der ikke fandtes grave i beboelsesområdet.

Fund markeres med en træpæl. Så enkelt er systemet, og derfor er marken ved landsbyen Hummelure nord for Sabro fyldt med træpæle. Her har arkæologer fra Moesgård Museum i tre år gravet efter fund i en jernalderlandsby, og fundene bliver ved med at dukke op.

»Vi har fundet en fem-seks gårde, brønde, hegn, masser af potteskår, og for nylig fandt vi 20 grave,« fortæller museumsinspektør Stine Laursen fra Moesgård Museum. Hun har som projektleder og udgravningsansvarlig stået i spidsen for udgravningen af et af Østjyllands største arkæologiske projekter i den seneste tid, og fundene er langtfra skuffende.

»Det er den største jernalderlandsby, vi nogensinde har fundet i vores område, og den kan måle sig med nogle af de store, kendte jernalderlandsbyer i Danmark. Det er et fund, som er med til at sætte en prik på kortet over danske jernalderlandsbyer, og det er vi meget stolte over,« lyder det begejstret fra Stine Laursen.

Og særligt fundet af de 20 grave har vakt stor overraskelse, idet arkæologerne var overbevist om, at der ikke fandtes grave i beboelsesområdet.

»Ved prøveundersøgelserne i 2009 var der intet, der tydede på, at her fandtes jordfæstegrave, så vi blev noget overraskede, da vi fandt dem. I starten troede vi i det hele taget ikke, at der fandtes jernalderlandsbyer i det her område, men det kan vi bevise nu,« siger Stine Laursen.

4 mio. kr. til udgravning

Fundene er en del af en treårig forskningsudgravning med et budget på 4 mio. kr., som er finansieret af Foreningen Plan Danmark og Moesgård Museum under overskriften ”Bonde og kriger i Østjyllands jernalder”.

Udgravningen har til formål at øge kendskabet til landbruget i jernalderen, men også opnå større klarhed om, hvordan funktionerne i de enkelte gårdanlæg og huse fungerede dengang.

»Da det er en forskningsudgravning, har vi haft langt bedre tid til at analysere, hvordan bønderne opbevarede deres korn, hvor de havde deres husdyr, og hvordan de har dyrket jorden. Ting, som vi aldrig ville have haft ressourcer til ved en almindelig nødudgravning før bygge- og anlægsarbejde,« fortæller Stine Laursen.

Pga. bevillingen har det været muligt at sende 10 arkæologer fra Moesgård Museum og 12 arkæologistuderende fra Aarhus Universitet til Hummelure for at grave og analysere i det 6-8 ha store område, som er ejet af en privat landmand.

Langtfra færdige

Ifølge planen skulle det arkæologiske gravearbejde stoppe den 1. juli, men fordi arkæologerne fortsætter med at gøre nye fund og finde gårde fra forskellige perioder fra 250 e.kr. til 750 e.kr., så er der stadig en masse grave- og analysearbejde at tage fat på.

»Vi har kun lige fundet de 20 grave og har slet ikke nået at undersøge dem endnu, men bevillingen rækker jo ikke ind i himlen, og hvis vi skal grave området færdigt, så skal vi udgrave et område på 3.000 km{+2}, og det har vi slet ikke ressourcer til,« siger Stine Laursen.

Hun håber på, at de kan finde nye midler, så gravearbejdet kan fortsætte endnu to sæsoner. Det kræver dog, at den lokale landmand og lodsejer giver arkæologerne lov til at fortsætte arbejdet.

»Uden bevillingen og landmandens accept havde vi aldrig kunnet gøre disse fund. Vi har fået lov til at boltre os i marken, selvom vi ødelægger korn, og det er vi dybt taknemmelige for, for vores projekt ville være strandet, hvis de havde sagt nej,« siger Stine Laursen.

Nu håber hun og resten af holdet på, at de kan få lov til at fortsætte gravearbejdet efter sommerferien, så de kan blive endnu klogere på jernalderens landbrugsmetoder.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.