Forsker: To færger gavner kunder
To rederier med hurtigfærger mellem Aarhus og Sjælland vil sikre kunderne mod for høje billetpriser, mener trafikforsker Harry Lahrmann.
Folk, som sejler mellem Aarhus og Sjælland, bliver de store vindere, når Kattegat-rutens hurtigfærge efter planen bliver sat i rute i begyndelsen af juni.
»For kunderne bliver der flere afgange at vælge imellem, og et nyt selskab på ruten mellem Aarhus og Sjælland vil også være med til at holde priserne nede. Da Cimber Sterling forsvandt, røg flypriserne f.eks. op mellem Aalborg og København, og tilsvarende vil der også komme konkurrence mellem hurtigfærgerne,« fastslår trafikforsker Harry Lahrmann, Aalborg Universitet.
Trods en bebudet sejlads fra midten af maj ligger Kattegat-rutens Dolphin Jet-færge dog stadig ved Pier 3 ved siden af Mols-Liniens færgeleje.
Lidt forsinket
»Vi er lidt forsinket, fordi vi er ved at bygge nye rampesystemer i Kalundborg og Aarhus. Tirsdag skal vi have afmonteret skibets lange agterrampe, som vi ikke har brug for. Desuden er vi ved at gøre de sidste ting klar om bord,« fortæller operations-manager Birte Dettmers.
Kattegat-ruten får tre daglige afgange fra både Aarhus og Kalundborg, og priserne bliver helt identiske med Mols-Liniens 220-775 kr. for en enkeltbillet for en personbil.
»Vi vil ikke konkurrere på prisen. Vi har et godt skib og tilbyder en overfart af høj kvalitet, og derfor vil vi ikke indlede en priskrig,« siger Birte Dettmers.
Kattegat-ruten vil ifølge hende primært henvende sig til forretningsfolk til hverdag og familier i weekenden.
»Jeg tror, vi får kunder fra Mols-Linien, men også nogen, som i øjeblikket vælger Storebæltsforbindelsen. Vores billigste priser ligger lige under de 230 kr., som det koster at køre over broen. Folk vil få en god pause, hvor de kan spise, arbejde og slappe af,« mener hun.
Kattegat-ruten mangler stadig de sidste godkendelser, men Birte Dettmers vurderer, at de vil falde på plads i slutningen af maj. Krav fra myndighederne har netop betydet, at selskabet har været nødt til at ændre sejlrute, så overfartstiden bliver et kvarter længere end de bebudede 90 minutter - eller 35 minutter mere end MolsLiniens 70.
»Men det er hurtigere at køre til København fra Kalundborg end fra Sjællands Odde. Vi regner med, at den samlede rejsetid mellem Aarhus og København bliver på tre timer,« siger hun.
Forskellige koncepter
Ifølge marketingchef Mikkel Hybel, Mols-Linien, er der stor forskel på de to rederiers produkter, og de vil derfor henvende sig til forskellige kunder.
»Vi overfører folk til to forskellige steder på Sjælland, og Mols-Liniens forretningskoncept er mange afgange med relativ kort overfartstid. De har knap så mange overgange med noget længere overfart. Der bliver måske et lille overlap, men det får vi se, når de har sejlet et stykke tid,« mener han.
Trafikforsker Harry Lahrmann, Aalborg Universitet er dog ikke i tvivl.
»Det er soleklart, at Kattegat-ruten bliver en konkurrent til både Mols-Linien og Storebæltsbroen, men det kan være svært at sige på forhånd, hvor snitfladen ligger. Alle undersøgelser viser, at erhvervslivet lægger meget vægt på tid, mens private lægger mest vægt på pris.«