Strøgtur endte med blodtud og forrevet tøj

Aarhus Kommune fik meldinger om 50 faldskader sidste år. Om kort tid repareres belægningen på strøget.

Artiklens øverste billede
Det var her i Ryesgade i Aarhus, at Elsemarie Werling snublede på de skæve fliser og slog sig til blods. Foto: Marcus Trappaud Bjørn

Byens mangeårige problem med skæve, knækkede og smuldrede fliser på gågadearealerne er ikke bare et spørgsmål om æstetik. Som borger i Aarhus risikerer man at komme alvorligt til skade, hvis man ikke ser sig grundigt for. Det kan Elsemarie Werling fra Risskov tale med om. Forleden bevægede hun sig ved middagstid i slentretempo ad Ryesgade med sin mand og opdagede for sent en meget skæv flise næsten ud for specialforretningen Chas E.

Knaldede panden i jorden

Hun snublede og knaldede pande og næse direkte i jorden. Ved faldet fik hun næseblod, men slog også knæene til blods, ligesom hun slog hænderne. Også noget af hendes tøj blev ødelagt. »Jeg har stadig ondt alle steder. Man skulle tro, at jeg havde bokset mod Mikkel Kessler. Men det var heldigt, at der trods alt ikke skete mere. Det kunne være gået rivende galt. Havde det været min gamle mor, havde hun sikkert brækket en arm, et ben eller hoften. Man går jo ikke og kigger ned, når man er på strøgtur,« siger Elsemarie Werling. Hun er vred over, at der ikke er bedre styr på fliserne i byens gågader. »Når man som aarhusianer gerne vil opleve sin by, er der ikke noget skønnere end en tur på strøget. Det burde ikke være en uoverkommelig opgave for kommunen at inspicere gågadeområdet,« mener Elsemarie Werling. Hun vil ikke søge om erstatning efter sit fald, men ville nok have gjort det, hvis hun eksempelvis havde brækket næsen eller fået ødelagt sine tænder.

Advarsel til andre

»Mit ærinde med at stå frem er først og fremmest at advare andre borgere om, at de skal passe på, når de færdes på gågaderne - men også at opfordre dem til at indberette skæve fliser til kommunen,« siger Elsemarie Werling. Hun er langt fra ene om at komme galt af sted. I 2011 fik kommunens afdeling Trafik og Veje 50 meldinger om faldskader, hvoraf der er givet erstatning i 21 tilfælde. Afdelingsingeniør Jens Bruun Jensen oplyser, at en flise normalt skal rage 3 cm op, for at man kan få erstatning, hvis man falder og kommer til skade. »Dermed ikke være sagt, at man ikke kan falde og komme galt af sted over mindre, men så regnes det som et uheld, vi ikke har ansvar for,« siger han.

Fastsat af domstolene

Det er ikke en regel, kommunen selv har lavet, men svarer til den kutyme, forsikringsselskaberne henholder sig til, og som bygger på afgørelser fra domstolene. Jens Bruun Jensen oplyser, at Trafik og Veje løbende reparerer gågadebelægningen og reagerer på henvendelser om fliser, der vipper op. Om kort tid påbegyndes en grundig istandsættelse af Ryesgade og Søndergade. Ikke blot bliver løse fliser lagt fast og skårede kanter repareret. Affaldsspande, bænke, lysmaster, træer og andet gågadeinventar bliver også efterset, repareret og renset for ulovlige plakater og graffiti. »Vi har lige haft opgaven med at reparere belægningen i licitation, fremover vil der ske en gennemgang og efterfølgende udbedring en gang om måneden,« konstaterer Jens Bruun Jensen. Han venter i øvrigt, at skaderne bliver færre fremover, når byrådet i aften ventes at vedtage et forslag om, at biler med en tilladt totalvægt over 7,5 tons får standsningsforbud i alle gågader i Aarhus. »Hvis gågadebelægningen kun blev brugt af fodgængere, kunne den holde i 1.000 år. Jeg vil dog mene, at den også kan bære biler på 7,5 tons. Men når de tungere lastbiler krøjer rundt, går det ud over granitstensbelægningen,« forklarer han.

20 cm beton

Bortset fra et enkelt sted nederst på Søndergade, hvor der er mange højtliggende ledninger i gaden, er granitstenene limet fast oven på 20 cm beton. Men går de først løs af betonbelægningen, bliver furerne også knust, og de kommer til at ligge løse. Efter gennemgang og reparation af granitstensbelægningen på strøget kommer turen til Guldsmedegade, Klostertorv, Lille Torv og Store Torv.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.