Aarhus suger nye borgere til sig

Byen er så attraktiv, at den vinder tilflyttere fra stort set hele landet. Indvandrerne er især unge.

Artiklens øverste billede
Professor og urbaniseringsekspert Christian Wichmann Matthiessen finder det ikke overraskende, at Aarhus har nettotilflytning fra stort set hele landet. Arkivfoto: Gregers Tycho

Borgere fra hele Danmark flytter til Aarhus, og en lang række kommuner taber i den direkte konkurrence med Aarhus. Kun når det gælder hovedstadsområdet og nabokommuner som Skanderborg, Favrskov og Syddjurs, har Aarhus minus på flyttekontoen, viser tal fra Danmarks Statistik. Resultatet er, at Aarhus i de seneste tre-fire år har haft et årligt overskud på ca. 4.000 tilflyttere. »Det politiske mål er, at befolkningen i Aarhus skal være vokset fra i dag godt 315.000 til 375.000 i 2030. Det er inden for mulighederne, som det ser ud i dag,« lyder det fra statistisk konsulent Niels Michaelsen, Aarhus Kommune. Vækstmålet understøttes da også af den nyeste prognose fra Danmarks Statistik, der fremskriver befolkningstallet i Aarhus til 374.000 i 2030.

I særklasse nr. to

Professor og urbaniseringsekspert Christian Wichmann Matthiessen fra Københavns Universitet finder det ikke overraskende, at Aarhus har nettotilflytning fra stort set hele landet. »Aarhus er landets i særklasse byområde nummer to,« siger han. At Aarhus mister borgere til København, skyldes ifølge Christian Wichmann Matthiessen nogle andre jobmuligheder. »Det københavnske arbejdsmarked er væsentligt stærkere og mere specialiseret. Det betyder, at der er højere lønninger og mere brug for meget højtuddannet arbejdskraft,« siger han. Ifølge lektor Anja Jørgensen, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde ved Aalborg Universitet handler væksten i Aarhus bl.a. om en vedvarende flytning fra land til by. »Men det drejer sig også om, at landets næststørste by er attraktiv at flytte til for unge.« Ifølge Danmarks Statistik er der næsten balance i til- og fraflytning i forhold til en række østjyske byer. Det forklarer chefkonsulent Johan H. Pedersen, Dansk Industri, med, at mange omegnskommuner også kan lokke med spændende jobs og mere attraktive boliger. »Det vil ofte være sådan, at man søger til Aarhus for at studere og vender tilbage, når man har fået kone og børn og får behov for lidt større rammer. I de omkringliggende byer er der jo en del fremstillingsvirksomheder, hvor man kan få et godt job. Og så er det måske dumt at bo i en lille lejlighed i Aarhus, når man kan få et parcelhus i Skanderborg og få kortere på arbejde,« siger Johan H. Pedersen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.