Tranbjerg: Én skole, men på to adresser

Byens børn og unge slipper for at skulle skifte til en skole uden for Tranbjerg.Venstre kalder det et brud på det frie skolevalg at have skoler på to adresser i samme skoledistrikt.

Artiklens øverste billede

I Tranbjerg er der lettelse over, at alle forstadens børn og unge fortsat kan gå i skole i byen.

I den store analyse af skolestrukturen i Aarhus Kommune før det politiske forlig om at lukke tre skoler var Grønløkkeskolen i Tranbjerg en af de 12 skoler, der var i spil til at kunne blive lukket. Var det sket, skulle børnene være flyttet til Søndervangskolen.

I stedet skal Tranbjerg nu være hjemsted for et forsøg, hvor Grønløkkeskolen og Tranbjerg Skole lægges sammen til ét skoledistrikt med én ledelse, men med undervisning på begge de nuværende lokaliteter.

Med sammenlagt 1.100 elever bliver det kommunens største, og elevtallet ventes at stige de kommende år.

Besparelsen - for det handler det om - opnås ved at have fælles ledelse og administration og ved en mere hensigtsmæssig klassedannelse på tværs af lokaliteterne.

Set i lyset af, at der var lagt op til at lukke Grønløkkeskolen og flytte børnene ud af skoledistriktet, er skoleleder Stefan Møller Christiansen lettet.

»Nu går vi i dialog med ledelsen på den anden skole, med de to skolebestyrelser og derefter med hele lokalsamfundet om, hvad der skal ske,« siger Stefan Møller Christiansen, der også er formand for Aarhus Skolelederforening.

For lille ledelse

I forhold til hvor stor skolen bliver, synes han dog, at en samlet skoleledelse med kun en skoleleder og to pædagogiske ledere , som der er lagt op til i forliget mellem Socialdemokraterne, SF, De Radikale og Enhedslisten, er for lille.

»Det gør en forskel og giver en bedre undervisning, når ledelsen er tæt på, hvor det foregår. To pædagogiske ledere på hver lokalitet i stedet for én kunne være en mulighed,« siger han.

Under alle omstændigheder skal der kun være én øverste leder fra august 2013, når sammenlægningen træder i kraft. Hvem det skal være, vil hverken han eller skoleleder Inge Pedersen på Tranbjerg Skole forholde sig til nu.

Spændende forsøg

»Vi arbejder ufortrødent videre frem mod sammenlægningen sammen med de øvrige aktører i lokalsamfundet. Vi er med i et forsøg, der giver os spændende muligheder for at udfordre de rammer, vi driver skole under,« lyder det fra Inge Pedersen.

Forligspartierne er enige om, at der fremover må være op til 28 elever i hver klasse mod nu 26, men ingen af de to skoleledere kan sige nu, hvorvidt og i givet fald i hvilket omfang, der vil blive flyttet elever fra den ene skole til den anden for at opnå de økonomisk mest hensigtsmæssige klassestørrelser.

Det frie skolevalg

Netop det faktum, at eleverne og deres forældre ikke fremover kan vælge frit mellem de to nuværende skoler, er for Venstre et brud på det frie skolevalg.

»Derfor er jeg glad for, Venstre valgte at stå uden for forliget. Når forligspartierne kalder Tranbjerg-modellen for et forsøg, må vi gå ud fra, den senere kan blive udbredt flere steder,« siger Venstres politiske ordfører Henrik Vestergaard.

Skoleleder Stefan Møller Christiansen konstaterer, at når de to nuværende skoler bliver til en, vil det være skolelederens kompetence, om man skal gå i en klasse på den ene lokalitet eller den anden inden for det samme skoledistrikt.

»Men man kan frit vælge en anden skole uden for Tranbjerg,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.