Aarhus på smalkost i hele 2011

En opbremsning på 80 mio. kr. er en slags tvungen opsparing. Ansættelsesstoppet fortsætter i Aarhus Kommune.

Artiklens øverste billede

Det er ikke ”rigtige” besparelser, men kan føles som sådan.

Magistraten godkendte i går en indstilling om, hvordan Aarhus Kommune overholder den såkaldte serviceramme i 2011.

Regeringen har for første gang sagt, at den vil straffe kommunerne med en nedsættelse af bloktilskuddet, hvis de under ét bruger flere penge end aftalt, altså kommer over den såkaldte serviceramme.

Forbruget i 1. kvartal af 2011 har vist, at Aarhus Kommune er på vej til at overskride rammen med 80 mio. kr.

Nu skal der bremses op

Derfor pålægges de enkelte afdelinger - proportionalt efter budgetstørrelse - nu at bremse op. Børn og unge skal f.eks. bruge 35 mio. kr. mindre end planlagt.

Det kan ifølge økonomichef Hans Nikolaisen sidestilles med en tvungen opsparing. Pengene ryger ind på en konto, hvorfra de senere kan bruges. Hvis der vel at mærke er ”plads” under servicerammen.

Historisk spareplan

Byrådet vedtog i januar historisk store besparelser på over en halv mia. kr. i kommunen. Disse er ved at blive implementeret, og derfor er det en udfordring, at der bliver lagt en tvungen opsparing oveni. Særligt socialområdet blev hårdt ramt ved besparelserne i januar. For nyligt kom det desuden frem, at der mangler 70 mio. kr. i kassen, hvis socialområdets budget for 2011 skal balancere. Derfor rammer en opbremsning særligt hårdt på socialrådmand Hans Halvorsens (S) område.

»Der er helt åbenbart steder, hvor dette er vanskeligt. Men omvendt er der andre områder, hvor der i den kommende tid er mulighed for at finde tekniske løsninger, så opbremsningen får mindst mulig effekt på den kommunale service,« siger Hans Nikolaisen med henvisning til en ”værktøjskasse” med økonomernes råd til, hvordan afdelingerne kan udmønte de 80 mio. kr.

Det indebærer bl.a. muligheden for at indføre et midlertidigt stop for brug af eksterne konsulenter, for indkøb af it og for bygnings- og vejvedligehold.

Desuden videreføres det kommunale ansættelsesstop.

Henning Truelsegaard, formand for de østjyske pædagoger i BUPL, kalder det »helt ude i hampen«, at institutionerne få måneder efter de store besparelser nu igen skal til at åbne budgettet. Selvom der er tale om en slags opsparing, vil det ifølge ham føles som besparelser.

»Vi får yderligere personalebesparelser, for det er det eneste sted, man kan finde de penge. Det er et voldsomt stort indgreb, en kraftig serviceforringelse, også selvom pengene bliver parkeret, og vi muligvis får dem igen i 2012,« siger Henning Truelsegaard.

Dialog om 35 mio. kr.

Børne- og ungerådmand Jacob B. Johansen (S) siger, at man nu skal i dialog med lederne og institutionerne om, hvordan de 35 mio. kr. findes.

»Jeg håber, at der er nogle, der har mere opfindsomhed til at finde løsninger end Henning Truelsegaard. Vi vil selvfølgelig arbejde hårdt på at sikre, at det bliver besparelser, som rammer børnene mindst muligt,« siger rådmanden.

Permanent besparelse

Mens opbremsningen på de 80 mio. kr. foreløbig kun gælder i 2011, er besparelsen på de handicappede børn og unge permanent.

Som omtalt på forsiden ændres budgetmodellen, så der tilføres 15,5 mio. kr. samtidig med, at man reducerer tildelingen pr. barn med fem pct. Netto giver det en årlig millionbesparelse, der betyder, at man fremadrettet regner med at kunne holde budgettet på 237 mio. kr., også selvom der ventes en stigning i antallet af børn i disse kategorier. Byrådet tager næste onsdag stilling til den nye budgetmodel og opbremsningen på 80 mio. kr.

Modellen ventes herefter straks indført. Sideløbende afholdes en offentlig høring.

Eventuelle ændring på baggrund af høringssvar vil indgå i forhandlingerne om budget 2012 i september.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.