Uændret løn til chauffører koster højst seks mio. kr.
Det kommer til at koste Århus Kommune en ekstra udgift på højest 5,9 mio. kr. - det præcise beløb afhænger af chaufførernes stedtillæg - over otte år, hvis det er et krav, at Århus Sporvejes chauffører skal beholde deres nuværende løn- og ansættelsesvilkår i forbindelse med en udlicitering af kørslen.
Arriva har tidligere vurderet, at en sådan binding i udbuddet ville betyde, at kommune gik glip af en besparelse på hele 70 mio. kr. årligt.
Men ifølge Rambøll Management og JA Rådgivning skyder selskabet langt over målet. Den reelle merudgift bliver højst på 770.000 kr. om året, viser en undersøgelse, som de to firmaer har lavet for Århus Kommune.
Set over de otte år vil kommunen nemlig gå glip af en besparelse på mellem 300.000 kr. og 5,9 mio. kr., afhængigt af chaufførernes stedtillæg.
Venstres Poul Vesterbæk, formand for Mitdtrafik, der står for busdriften i Århus, mente ikke, at Arrivas skøn var rigtigt. Han vurderede, at den mistede gevinst højst vil være 20 mio. kr. om året.
Reaktion fra Venstre
Men Arrivas melding fik Venstre og de konservative til at kræve en ekstern undersøgelse af, hvad uændrede løn- og ansættelsesvilkår ville koste kommunen. Venstre kritiserede samtidig, at borgmester Nicolai Wammen (S) anbefalede Mitdtrafik, at chaufførerne skulle bevare deres gunstige vilkår.
I rapporten er lavet en række udregninger ud fra tre overenskomster. Sammenlignes landsoverenskomsten og byoverenskomsten vil vilkårene betyde en forskel på 24 mio. kr., men dette tal afvises med, at landsoverenskomsten ikke har været på tale i udbuddet.
»Uanset om vi kan spare de seks mio. kr. eller de 24 mio. kr., skal vi få det gjort, når vi kan få løst opgaven med mindst den samme kvalitet. Hver gang, det er muligt, skal vi finde penge til de socialt svageste, børnene og de ældre,« siger Gert Bjerregaard.
Vinderen af det første udbud, Busselskabet Århus Sporveje, overtager driften fra den 2. november i år.