Misundelsens ondskabsfulde kvælertag

Den 12-årige MGP-sanger Sandra Monique er sygemeldt efter et voldeligt overfald i sin fritidsklub. Episoden, hvor pigen var i livsfare, blev filmet og distribueret via mobiltelefon, og da moderen blandede sig, blev også hun truet med tæsk.

Artiklens øverste billede

Sloganet for Danmarks Radios sangkonkurrence MGP er ret klart: Det er bare noget, vi leger!

For 12-årige Sandra Monique blev legen alvorlig, da hun som landskendt finaledeltager tidligere på måneden blev uskyldigt offer for et groft, voldeligt overfald i sin fritidsklub i Århus.

Hendes veninde forsøgte at stoppe overfaldet, men blev blot skubbet væk af en angribende teenagepige, mens en medskyldig filmede episoden med sin mobiltelefon, og en gruppe hjælpere så passivt til.

En pædagog brød ind, men da havde Sandra Monique allerede fået trykket et par ribben ind, ligesom hun havde blå mærker over det meste af kroppen og blodsprængninger i øjnene efter kvælertag.

Drømmen om den store scene

Sandra Monique, der har tyrkiske og vietnamesiske rødder, har sunget, siden hun var to år gammel. I hvert fald hvis man spørger hendes mor, Donna Monique, som husker datterens indlevende versioner af de sange, som gjorde Cher, Celine Dion og Christina Aguilera til verdensstjerner.

Sandra Monique var fascineret af livet på scenen, og allerede som seksårig plagede hun sin mor om at få lov til at deltage i MGP-showet, som hun så i fjernsynet.

»Jeg drømte om at stå på en stor scene og få en masse nye venner,« husker hun.

Sidste år lykkedes det at komme med blandt 10 deltagende børn, og Sandra Monique var lykkelig, da JP Århus søndag den 21. september fangede hende på telefonen for at ønske tillykke med den andenplads, som hendes optræden med sangen ”Hola Chica” havde skaffet hende i Musikhuset Aarhus aftenen inden.

Hverken hun eller moderen var dog forberedt på den store opmærksomhed, som fulgte med deltagelsen i det populære program. Sandra Monique brugte hele søndagen på at tale med journalister, og om mandagen på Hasle Skole ville alle børnene fra 4. klasse og nedefter have autografer. Det var fint med Sandra Monique, som også tog telefonchikanen med et smil. Efter et stykke tid fik hun dog nyt nummer for at slippe for de mange børn, som fniste og lagde på, så snart hun tog telefonen.

Værre var drillerierne i skolen.

»Du kan jo ikke synge,« vrængede nogle af de ældste elever. Sandra Monique svarede igen. Også da kammeraterne i fritidsklubben på Peter Fabers Vej blev ved med at synge omkvædet til ”Hola Chica”. Det var jo bare misundelse.

Fra grove ord til fysisk vold

Kommentarerne på YouTube var dog så grove, at sangerens mor ikke ville lade sin datter læse dem.

»Da gik det op for mig, hvor onde børn kan være mod hinanden. Hvad der sker, når de bliver misundelige på hinanden,« siger Donna Monique.

Om eftermiddagen mandag den 8. juni blev verbale drillerier til grov fysisk vold.

Sandra Monique ville egentlig ikke i fritidsklubben den dag, hun havde planer om at tage hjem til en veninde. En pige lokker hende dog over i klubben via sms-beskeder.

»Kom nu, søde Sandra,« stod der i en af de mange beskeder, som til sidst fik den 12-årige pige til at tage af sted.

Ved fritidsklubben føltes noget forkert. Sandra Monique blev mødt af en veninde, der advarede hende mod at gå ind på klubbens område. Mange havde spurgt efter hende. Pludselig stod en gruppe teenagere, som ikke gik på fritidshjemmet, omkring hende. Der var seks eller syv unge på 14 eller 15 år.

»De var der pludselig, de kom ud af det blå,« fortæller Sandra Monique.

Det videre forløb fremgår tydeligt af den video, som en teenagedreng optog på stedet og distribuerede i de kommende dage.

Næver om halsen

»Hvad har du sagt om mig,« sagde en teenagepige truende.

Sandra Monique havde på et tidspunkt nævnt, at den pågældende pige ikke burde tæve en anden pige, og den kommentar blev hun nu straffet for.

Først med skub, så spark i brystet og siden med næver om halsen. Overfaldet stoppede først, da en pædagog kom løbende og brød ind.

»Jeg forstod ikke, hvad der skete. Jeg havde set pigen én gang før, men havde aldrig snakket med hende. Hun gik helt amok. Jeg sagde, at det var sindssygt at slå på en mindreårig, men hun blev bare ved og greb fat om min hals, så jeg ikke kunne få luft. To af dem holdt mine arme, så jeg ikke kunne forsvare mig, og da min veninde prøvede at stoppe det, blev hun skubbet ind i en busk. Pædagogen måtte tilkalde flere voksne, fordi hun også gik amok på ham. Bagefter råbte hun, at hun ikke var færdig med mig. At hun nok skulle få fat på mig.«

Blodsprængninger i øjnene

Donna Monique blev kontaktet og skyndte sig af sted for at hente sin datter. Hun var skræmt ved synet af den grædende datter.

»Først fattede jeg ikke alvoren i det, men ved synes af hendes blodsprængte øjne kunne jeg se, at den var gal.«

I bilen fik Sandra Monique det dårligere.

»Jeg havde ondt i hovedet og maven og ville bare sove. Jeg troede, at jeg skulle dø.«

På politistationen blev hun sendt direkte videre til skadestuen.

»Da ordet ”kvælertag” blev nævnt, kom vi til med det samme. Vi fik at vide, at hun havde været i livsfare, og at kvælertaget kunne skade stemmebåndet,« siger morderen.

Lægen anbefalede Sandra Monique at blive hjemme fra skole i fire dage, men pigen fik ikke lov til at være i fred. Via sms-beskeder bad den samme gruppe af teenagere hende om at komme i skole.

»De går slet ikke på min skole, så jeg kunne regne ud, at de havde stået ved min skole og ventet på mig. Jeg blev bange,« siger Sandra Monique.

»Fuck din mor«

Hun ignorerede beskederne, hvilket fik den videofilmende dreng til at ringe hende op og bede hende komme i skole. Da fik moderen nok. Hun greb telefonen og skreg på livet løs for at få stoppet chikanen.

»Fuck din mor, vi venter på dig,« stod der i den næste besked.

Donna Monique satte sig ud i sin bil og kørte af sted for at finde plageånderne.

»Jeg overreagerede nok, men jeg blev simpelthen så gal. Jeg blev 12 år igen, ingen skal true min datter. Jeg ser helst, at børn klarer tingene selv, men dette var for groft.«

»Bliver jeg nu stukket ned?«

Det lykkedes ikke Donna Monique at tale gruppen af teenagere til fornuft.

»Jeg kom løbende hen mod dem og har nok lignet en, der var på vej til at slå nogen ihjel. Jeg havde lyst til at slå, men nåede at tænke, at jeg ikke ville synke så dybt. Jeg skulle ikke ind og sidde for vold.«

»Hvad vil du,« spurgte drengen med mobiltelefonen, som stillede sig hen med ansigtet helt op til Donna Moniques.

Situationen udviklede sig, og teenagerne ringede efter venner, som kom kørende på knallerter.

»Bliver jeg nu stukket ned,« tænkte moderen.

Donna Monique opsøgte moderen til den teenagepige, der var hovedpersonen i overfaldet. Her var der meget lidt forståelse at hente.

»Hun sagde først, at hun ikke forstod noget. Da jeg senere mødte hende i Kvickly, sagde hun, at det ikke passede. Hun har endda fortalt politiet, at jeg har været ved at overfalde hende. Det er jo helt sindssygt. Jeg er ikke rascist, men de er arabere, og de kan godt opføre sig ret voldsomt.«

Alle havde set filmen

Sandra Monique tog i skole om fredagen, men har været sygemeldt siden. Mange havde modtaget en sms-besked med videooptagelsen af overfaldet, og hun orkede ikke at forholde sig til de mange spørgsmål.

»Nu er der heldigvis sommerferie. To måneder uden at skulle i skole,« siger Sandra Monique.

Hun drømmer om at blive pressefotograf, men har ikke glemt sangen og scenen. På onsdag skal hun optræde i Vordingborg.

»Der er både gode og dårlige ting ved at optræde. Men misundelsen kan ikke stoppe mig.«

Ifølge Østjyllands Politi er to piger under 15 år afhørt og sigtet i voldssagen. Der er flere mistænkte i sagen.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.