Nyreforeningen: Det er en katastrofe

Alle MR-skanninger på Skejby Sygehus af patienter med svære nyreskader er indstillet efter, at sygehuset har fået mistanke om, at kontraststoffet Dotarem har alvorlige bivirkninger.

Hidtil har al fokus været rettet mod nyresyge patienter, der i forbindelse med MR-skanninger har fået kontraststoffet Omniscan og efterfølgende har udviklet den alvorlige bindevævssygdom nefrogen systematisk fibrose (NSF). Men nu retter ledelsen på Skejby Sygehus også blikket mod kontraststoffet Dotarem, da det har vist sig, at en patient efter at have fået Dotarem har udviklet NSF.

Hidtil har man betragtet stoffet for ikke at være skadeligt, men da man ikke længere er sikker, har man med øjeblikkelig virkning stoppet med at MR-skanne nyrepatienterne og afventer nu en melding fra Lægemiddelstyrelsen.

»Det rapporterede tilfælde viser, at der måske kan være en sammenhæng mellem et af de stoffer, der ellers ikke har været mistanke til, og udvikling af NSF. Vi har derfor bedt Lægemiddelstyrelsen om at se på sagen, og vi stopper helt med at MR-skanne patienter med alvorlig nyresvigt med kontraststof, indtil Lægemiddelstyrelsen har taget stilling til, om anbefalingerne skal ændres,« siger cheflæge Kristjar Skajaa.

Antal patienter er fortsat ukendt

På nuværende tidspunkt har han ikke noget overblik over, hvor mange patienter, der har fået Dotarem i forbindelse med MR-skanninger.

Meldingen fra Skejby Sygehus vækker bekymring hos Stig Hedegaard Kristensen, der er formand for Nyreforeningen. Hvis formodningerne om Dotarems skadelige virkninger holder stik, mener han, at det er en skandale.

»Vi er ved at afdække noget, der kan udvikle sig til en kæmpeskandale. Hvis det viser sig, at formodningerne holder stik, vil der være mange herunder patienter fra Rigshospitalet, der er i farezonen. Det er en katastrofe,« siger han og opfordrer til, at man også stopper med MR-skanningerne på landets øvrige sygehuse ind til, at man ved mere.

Tidligere har Skejby Sygehus indstillet brugen af kontraststofferne Omniscan og Magnevist. Bivirkningerne kommer bl.a. til udtryk ved, at patienterne får hævelser og kløe, og at huden bliver tyk og stiv. Sygdommen kan også ramme organerne og kan desuden udvikle sig over tid.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen