Overfald var et politisk opgør

Den venstreorienterede person, der blev overfaldet på Århus Banegård, står bag en række trusler, og han har deltaget i voldelige sammenstød.

Mandag aften blev en venstreorienteret mand overfaldet på banegården i Århus. Det lignede i første omgang et White Pride-overfald på en tilfældig person med antifascistiske holdninger.I virkeligheden var det kulminationen på længere tids trusler og provokationer, erfarer JP Århus.I alt 10-12 mand menes at have deltaget i overfaldet på den venstreorienterede, der betegner sig selv som antifascist. Fem-syv mand stod angiveligt for selve voldshandlingerne - spark, slag og skubben - mens resten stod vagt for det tilfælde, at politiet skulle komme til banegårdshallen.

Parat til at bruge vold

Politiet mistænker AGF-tilhængere fra den racistiske fan-fraktion White Pride for at stå bag overfaldet. Det er en gruppe, som den overfaldne antifascist er særdeles bekendt med. Han kommer i miljøet omkring Huset på Vester Allé og tilhører den minoritet, som er parat til at bruge vold i den politiske kamp mod White Pride.Det dokumenterer bl.a. flere sms-beskeder, som antifascisten har sendt fra sin mobiltelefon. JP Århus bringer et uddrag af sms'erne for at give et indblik i den volds- og trusselskultur, der hersker i byens ekstremistiske miljøer.

Praleri af sejr ved Huset

I en af beskederne blærer antifascisten sig således med, at antifascisterne løb med sejren, da de havde en træfning med White Pride foran Huset.»Kan du huske angrebet på Huset? Hvem løb og hvem fik tæsk? Jer...«Andre beskeder sendt til en stærkt højreorienteret AGF-fan, der dog ikke er White Pride-medlem, har en truende ordlyd:»Men husk at kigge dig lidt for, og det kan du også sige til Karlsen, for I er nemme at kende.«Karlsen er Daniel Carlsen, som til flere medier har erklæret, at han er nazist.Under et grundlovsforhør i tirsdags kom det frem, at antifascisten, der blev overfaldet, har modtaget trusler, herunder meget grove telefonopringninger. Men som det fremgår af sms-beskederne, har han ikke selv lagt fingre i mellem.»Kommer I i byen i aften, så er I færdige...,« lyder en besked. En anden advarer:»Ønsk ikke at møde os, nationale svin.«I andre beskeder retter truslerne sig mod en stærkt nationalsindet elev på et gymnasium i Århus, hvor der går mange indvandrere.»Vi ved alt om det lille svin og præcis, hvor vi kan finde ham,« fortæller en besked, mens der i en anden står:»Sig til din ven, (navn udeladt, red.), at det ikke bliver så fedt at komme tilbage på gym, når hele skolen ved, at man er en lille beskidt racist.«Modtagerne overvejer nu at politianmelde de i alt 28 sms-beskeder, som er sendt i løbet af den seneste halvanden måned.

Fåmælt politi

Østjyllands Politi er yderst sparsom med udtalelser om overfaldet og eventuelle motiver.»Vi tager ikke stilling til, om det var en ”bytter”, eller hvad der ligger bag. Det vil komme frem under retssagen,« siger chefpolitiinspektør John Jacobsen.Politiet har varetægtsfængslet to personer for overfaldet. Den ene er den samme 25-årige mand, som tidligere har erklæret sig skyldig i hærværk mod Enhedslistens kontorer i Sejrøgade, mens den anden er yngre mand med sygdommen DAMP.De er indespærrede i to uger, mens sagen efterforskes.Politiet vil bl.a. gennemgå optagelserne fra kameraovervågning på banegården, hvor overfaldet fandt sted, og Bruun's Galleri, der muligvis er blevet benyttet som flugtvej for en eller flere af overfaldsmændene.Derudover holder politiet kortene tæt til kroppen.»Vores efterforskning holder vi for os selv,« siger John Jacobsen. Han understreger, at sagen har stor bevågenhed for politiet:»Vi tager det meget alvorligt.« John Jacobsen forklarer, at det ifølge straffeloven er en skærpende omstændighed, hvis et voldeligt overfald har politiske årsager.

Politichef: En flok bøller

Chefpolitiinspektøren har i øvrigt ikke meget tilovers for de racistiske AGF-fans. »White Pride, eller hvad du nu kalder dem, er for os en flok bøller.«Den overfaldne antifascist har overfor JP Århus bekræftet, at han har sendt sms'erne, men derudover har han ikke ønsket at give kommentarer til denne artikel.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen