Stor prisforskel på hjemmehjælp

Et nyt takstsystem for hjemmehjælp i Århus er dyrt for de private hjemmehjælpsfirmaer.

Fra årsskiftet har kommunen ændret beregningen, så leverandører, der kun udfører praktisk hjælp i form af rengøring, indkøb og tøjvask, får 19 kr. mindre i timen end hidtil.

Samtidig får leverandører, der både udfører pleje og praktisk hjælp hos samme borger, en ”lønforhøjelse” for den praktiske hjælp på 10 kr. i timen, altså en lønforskel på 29 kr. i timen for nøjagtigt samme arbejde.

Den ordning går især ud over de private leverandører, idet Århus Kommunes hjemmepleje står for næsten al den personlige pleje hos borgerne, mens de private firmaer primært udfører praktisk arbejde.

Rasende ejer klager


Ejeren af der det private hjemmehjælpsfirma A-Plejen i Frederiksgade, Pia Brændstrup, er rasende over det nye taksstystem, og hun overvejer nu at klage til Konkurrencestyrelsen.

»Jeg vil ikke finde mig i en lønforskel på næsten 30 kr. i timen. Jeg har fem ansatte, og jeg kan da ikke bare sige, at de skal gå ned i løn, fordi kommunen pludselig har sænket timeprisen. Det er en meget underlig måde, kommunen behandler sine leverandører på,« siger Pia Brændstrup, der i øjeblikket overvejer om hun vil underskrive en ny kontakt med kommunen.

Ændrede takster


Der er en halv snes private hjemmehjælpsfirmaer i kommunen, som primært yder praktisk hjælp hos ældre efter fritvalgsordningen, der blev indført i 2003, hvor borgerne selv kan vælge mellem kommunal eller privat hjemmehjælp.

Timeprisen for den praktiske hjemmehjælp var sidste år 253 kr. i timen. Nu er taksten sænket til 234 kr. i timen, hvis borgeren kun får praktisk hjælp.

Taksten for praktisk hjælp kommer imidlertid op på 263 kr. i timen, hvis borgeren også får hjælp til personlig pleje fra samme leverandør, selv om den personlige del beregnes særskilt og afregnes med en endnu højere timepris på mindst 330 kr.

»Problemet er, at de nye takster går rigtigt hårdt ud over de private, fordi 90 pct. af dem, der modtager både pleje og praktisk hjælp, får hjælpen fra Århus Kommune. Det betyder, at Århus kommune kan spare næsten 30 kr. pr. time, når de sender pengene ud af huset til de private leverandører, og tilføre sig selv ekstra penge for de samme ydelser, blot fordi de har haft monopol på plejen og derfor udfører så stor en del af plejeopgaverne selv,« siger Pia Brændstrup.

»Jeg er vred over den ordning. Det er ikke fair, at der betales forskellig pris for nøjagtigt den samme ydelse,« fastslår hun.

Firmaer protesterer


De nye takster og kontrakter har været til høring hos de private leverandører som har protesteret, men indtil videre forgæves.

Kontrakterne er nu sendt ud til underskrift hos hjemmehjælpsfirmaerne.

Det nye takstsystem er blevet indført, fordi Afdelingen for Sundhed og Omsorg mangler penge og har svært ved at skaffe tilstrækkeligt med medarbejdere.

Derfor opretter kommunen særlige rengøringsteams, som bemandes med ufaglærte, der efter et kursus sendes ud for at udføre praktisk arbejde hos borgerne.

De uddannede sundhedsassistenter, der skal have en højere timeløn, sendes primært ud til borgere, der har brug for både pleje og praktisk hjælp.

Kommunen: Retfærdigt


Kommunen anfører, at systemet er retfærdigt, fordi den højere takst for praktisk hjælp gælder for både private og kommunen, hvis man har opgaven med både pleje og praktiske hjælp hos samme borger.

»Jeg mener alligevel, at systemet favoriserer kommunen. Problemet er at borgerne ikke får tilstrækkelig information om, at man også kan få personlig pleje fra private firmaer. Derfor er det kun meget få ældre, der også får pleje fra et privat firma,« siger Pia Brændstrup.

De private hjemmehjælpsfirmaer mødes i denne uge for at drøfte kommunens nye takstsystem.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.