Wammen bød Hirsi Ali på te

Borgmester Nicolai Wammen (S) bød her til eftermiddag Ayaan Hirsi Ali velkommen til byen, hvor de nåede en snak om frihed, tolerance og Århus Festuge, samt en tur i Rådhustårnet, inden hun drog videre til Aros, hvor hun netop nu er i gang med at holde et foredrag.

Artiklens øverste billede
Borgmester Nicolai Wammen (S) med Ayaan Hirsi Ali. Foto: Sanne Vils Axelsen

Den islamkritiske forfatter ankom med to livvagter til det hemmelige møde, hvor hun blev sneget ind af rådhusets bagindgang, hvorefter hun satte sig til rette på borgmesterens kontor.

»Det første jeg lagde mærke til, da jeg kom til Århus er hvor meget byen og menneskerne ligner Holland,« var Ayaan Hirsi Alis første ord til borgmesteren.

»Du er meget kendt for dit modige arbejde, og jeg ville derfor gerne byde dig personligt velkommen. Du er kommet til landets anden største by, der er en meget tolerant by, hvor man uanset religion eller baggrund er en indbygger med ansvar og rettigheder. Du har givet et stærkt budskab om bl.a. ytringsfrihed og kvinders frihed, og jeg er meget glad for du bringer dette med til Århus,« forklarede Nicolai Wammen.

Invitation til Århus

Også forfatteren, hvis bøger har været på toppen af bestseller-listen i Danmark i over et år, er glad for at komme til landet.

»Danskerne støtter mig meget. Med Muhammed-sagen blev danskerne konfronteret med den irrationelle del af islam. Når jeg taler med danskere, ved de hvad jeg taler om, og de ved jeg skelner imellem islam og muslimer, og at jeg kun afviser nogle dele af islam. Jeg behøver ikke at forklare mine ord og handlinger, og det er skønt at føle sig værdsat,« siger Ayaan Hirsi Ali.

Efter en snak om Ayaan Hirsi Alis arbejde i Washington og hendes sikkerhedssituation, var borgmesteren hurtig til at give forfatteren en invitation til at bo i Århus.

»Hvis du kommer til Danmark, vil Århus meget gerne byde dig velkommen.«

»Det rører mig dybt. Jeg har også sagt før, hvis jeg flytter fra USA og kommer tilbage til Europa, bliver det helt sikkert Danmark, jeg flytter til,« svarede Ayaan Hirsi Ali.

Ikke et spørgsmål om penge

Nicolai Wammen er også klar til at finde de økonomiske midler, der skal til for at dække hendes sikkerhed, såfremt Ayaan Hirsi Ali for alvor gør brug af invitationen.

»Regeringen har foreslået, at vi tager imod forfulgte forfattere. Her vil Århus gerne tage et medansvar og også det økonomiske ansvar som følger, selvom man må gå ud fra, at regeringen også vil yde støtte i sådan en situation. Det er ikke et spørgsmål om kroner og ører, men en kvinde, der har kæmpet så meget for frihedsrettigheder, skal have en åben invitation fra Århus,« siger borgmesteren.

Inden turen op i Rådhustårnet, blev der også tid til en snak om Århus Festuge. Forfatteren var meget interesseret i næste års tema ”Åben By”, og var positiv overfor invitationen om at deltage.

»Det ville være en ære at komme med. Forhåbentlig er her også varmere på den tid af året,« lo forfatteren inden hun tog hendes to jakker på og sammen med de to livvagter drog op i Rådhustårnet og nød udsigten.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.