Ny fejring af Janus la Cour

I en stor fællesnordisk udstilling, der om kort tid sendes fra USA til Statens Museum For Kunst i København, får Janus la Cour, der lige nu er udstillings-aktuel på ARoS, det ridderslag med på vejen, at han omtales som en af dem, der har leveret nogle af højdepunkterne i nordisk malerkunsts historie.

•?Der synes ingen ende at være på de ridderslag, der fra officielt hold i øjeblikket strømmer 1800-tals maleren Janus la Cour i møde.

I en storstilet kunstudstilling, der lige nu vises i USA, og som fra den 6. oktober kan ses på Statens Museum For Kunst i København, er Janus la Cour således taget med blandt de udvalgte nordiske billedkunstnere, der i udstillingens katalog beskrives som dem, der står bag "højdepunkterne i den nordiske malerkunsts historie".

Udstillingen hedder "Verden som landskab - Nordisk Landskabsmaleri 1840 - 1910." Og den er skabt i et samarbejde mellem de nordiske nationalgallerier i Helsingfors, Stockholm, Oslo og København.

Vises i USA
Lige nu vises udstillingen under stor bevågenhed i USA, hvor det er The Minneapolis Institute of Art, der byder indenfor til værker med glimt fra den nordiske natur, her set gennem en række 1800-tals kunstneres temperament.

På udstillingen, hvor Janus la Cour hænger skulder ved skulder med navne som Vilhelm Hammershøj, Christian Købke og den største norske billedkunstner af dem alle: Edvard Munch, er det bl.a. interessant at se, hvordan det danske begreb "guldalderen" her helt er annulleret til fordel for den naturlige sammenhæng, der i alt fald for landskabsmaleriets vedkommende er helt frem til et lille stykke på den anden side af det forrige århundredeskifte.

312 siders katalog
Udstillingens 312 siders katalog-bog rummer, ud over beskrivende tekster til udstillingens værker, tillige omfattende biografier af de enkelte kunstnerne. Og her skildres Janus la Cour omhyggeligt, ikke uden honnør, som den danske maler, der hverken kunne eller ville underkaste sig samtidens dominerende æstetiske præferencer - men i stedet var langt mere optaget af at få hele spektret af det danske vejrlig ned på lærrederne.

På udstillingen er Janus la Cour repræsenteret med det store (124 x 193 cm) billede "Regnvejr over stranden ved Kalø Vig", der er fra 1883.

Denne fejring af Janus la Cour kommer kun kort efter at museumsdirektør Jens Erik Sørensen, ARoS, i forbindelse med ferniseringen på den aktuelle Janus la Cour-udstilling åbent erkendte, at han ganske havde skiftet holdning til Janus la Cours kunst og nu så den hedengangne Århus-kunstner i et helt nyt, og langt mere positivt, lys.

Kirkeby og la Cour
Det var ved samme lejlighed, at Jens Erik Sørensen betroede os, at en af vor fremmeste, nulevende, modernistiske billedkunstnere, Per Kirkeby, faktisk har et Janus la Cour-maleri hængende i sin spisestue.

Oven i det kan man i en nye portrætbog, i hvilken Anne Wolden-Ræthinge over 335 sider interviewer Per Kirkeby, ("Jeg er her endnu") se, at den samme Per Kirkeby må have i det mindste fire Janus la Cour-billeder i sit hjem.

For i bogen fortæller Per Kirkeby, hvordan han i sit soveværelse har hele tre Janus la Cour-billeder og hvordan disse undervejs i livet har betydet rigtig meget for ham.

En anden af vor lige nu mest efterspurgte billedkunstnere er Poul Anker Bech, hvis kunst er erhvervet af Statens Museum For Kunst. Vi bad ham, der tillige er cand. mag. i kunsthistorie, sammenfatte sit syn på Janus la Cour i få ord. De blev som følger:

»Janus la Cour overgår langt de klassiske guldaldermalere, når det gælder den tekniske naturalisme. Først med la Cour kan vi rigtigt se, hvor skematiske eksempelvis Lundby, Købke og Skovgaard var. De var nemlig alle i en spændetrøje fra 1600-tallets landskabsmalere. Eksempelvis deres skyer blev aldrig rigtigt malet efter naturregistrering, men mere som en manér, man havde tillært sig. Janus la Cour, derimod, var eminent dygtig - og han var frigjort til uhæmmet at iagttage og registrere. Resultaterne er da også dybt fascinerende.«


Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.