»Men jeg er mig selv«

Lyset splittes af persiennerne, og skaber smukke mønstre på den hvide væg. Mine halvt åbne øjne møder de samme ting, samme stemning og samme lyde som altid. Jeg er en engel. Eller jeg er det i mine tanker. Smuk og perfekt. Uden et egentligt legeme og ansigt, men jeg er til. Eksisterer. Smuk og perfekt, i mine tanker. Jeg kan svæve uden vinger og fjer. Jeg svæver som et drømmebillede, skabt af lys og skyer.

Jeg ser ned på de andres almindelige ansigter, når jeg flyver. De er grimme, slet ikke som mig. Engel er jeg altid blevet kaldt af min mor. Hun siger, at min oldemor var en engel. Overjordisk smuk.

Jeg ved at min mormor var min engel. Jeg elskede hende højere end alt andet. Hun var mit yndlings glansbillede, nej smukkere og mere levende. Mit yndlings glansbillede forestiller den skønneste engel, med det blankeste sorte hår, store smukke øjne og en lille rød bedrøvet mund.

Den bærer en smuk hvid kjole, med to lyserøde bånd om. l hånden bærer den en hvid lilje. Men mormor var smukkere.

Hendes usynlige vinger var prægtigere end noget billede, og hendes glorie skinnede og blændede mig.

Jeg lader som om jeg sover, når mor kalder, jeg vil ikke forstyrres. Døren bliver stille lukket igen, nu høres stemmer fra underetagen. Det kan kun høres svagt, men i den sidste tid er jeg blevet ret god til at høre, hvad der bliver sagt nedenunder. De taler om mig. De er bekymrede fordi efter mormors død har jeg ligget i min seng og ikke villet tale med nogen.

Stemmerne nedenunder er gledet over i hulken. Et øjeblik er der helt stille i huset og det er som om, tusinde spørgsmål bliver besvaret. En hvisken fra alle stemmer bryder stilheden, tusinde stemmer der hvisker højere og højere fylder mit hovede. Hvisken bliver til råb, råb bliver til skrig, det fylder mit hovede. Med et råber de det samme: "Mormor! Kom! Mormor!"

Det går op for mig, at det er, min egen stemme der lige har råbt, da jeg hører min mors hurtige skridt op ad trappen. Hun kommer hen til sengen, men jeg reagerer ikke på hendes kalden.

Mormor og jeg er sammen igen, og alt er atter perfekt.

Vi svæver over skyer og møder stjerner der går to og to. Månen er storslået i sin prægtige helhed. De små stemmer hvisker igen. Nu en ad gangen, det lyder som en salme. Der er ingen lyd, men alligevel hvisker de. Jeg vender ryggen til de små ord der pibler ud alle vegne fra. Tusindvis af ord der rammer mine ører, men jeg slår dem væk. Støder dem fra mig. Jeg lukker øjnene for det skrækkelige billede de skaber af mig. Det er så menneskeligt. Hæsligt. Må væk fra det. Væk.

Min mormor fik mig til at skrive digte. Digte om engle.

Engle

Kan danse på månen

Engel, du er min engel

Du har sat fodspor i mit hjerte

Fodspor af månestøv

Engel, du er min engel Jeg er i mit paradis. Jeg skuer ud over mængden af smukke engle, men jeg kan ikke finde hende. Hun er væk. Mormor er væk.

Små hviskende stemmer igen.

"Hun har altid skilt sig ud fra de andre"

Der sidder nogen i lænestolen i mit værelse. Der er også en i sofaen. Mor og far.

"Ja, men nu lukker hun sig helt inde, i sin egen lille verden og jeg er så bange for om hun bliver der inde" min mors stemme er grødet og snart ser jeg tårer på hendes kinder. Far går over til hende i sofaen. Holder om hende.

Jeg hører dem tale om mig.

Som en haj "svømmer" jeg gennem himlen. Under mig er den sorte "bund", bestående af store tunge regnskyer. Over mig er der stjerner, men månen skinner et blegt lys uden glød.

Den hænger tungt og sorgen fratager mig glæden ved at svæve over skyerne.

Men der er nu heller ikke megen glæde ved denne aften.

Min mor græd lige før jeg lukkede øjnene og forsvandt bort i min egen verden, hvor ingen græder over mig. Hvor er du mormor? Du er en så meget bedre engel end mig. Jeg er intet værd som engel.

Det er et stort chok for mig at indse det. Kaffemaskinen nedenunder er i gang.

Min mor tripper nervøst rundt i huset og sommetider kommer hun op og ser til mig. Men jeg sover. Jeg har sovet i ca. to dage nu og har ikke besøgt mit paradis. Eller mormor. Uret på væggen tikker højt, og jeg er lige vågnet. Sekunderne borer sig ind i mine ører.

Engel, engel

Hvis du bliver væk

Læg et spor af fjer til mig

Og jeg vil

Finde dig

Engel, engel Min verden er smukkere og prægtigere end normalt. Denne ændring foruroliger mig. Er det mormor der står bag? Jeg ville ønske at hun kom tilbage til nig, og løste mine problemer, som hun plejede. Men denne gang er det noget jeg selv skal løse. Engel eller menneske?

l et glimt synes jeg at jeg ser mormors tilfredse ansigt. En stemme der hvisker. "Farvel"

"Engel, er du vågen?" mors stemme

"Ja mor, jeg er vågnet igen" mine forældres ansigter lyser op, ved de første ord jeg har sagt i flere uger.

De løber glade ned ad trapperne, efter at jeg har sagt at jeg er hundesulten, for at hente mad til mig.

"Måske bliver jeg kaldt engel, men jeg er mig selv, fuldt ud mig selv"

Glansbillederne på væggen har mistet deres glød. Mig.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.