Rift om royale rober

De kvindelige gæster til dronningemiddagen på Århus Rådhus i aften har i den seneste

tid været ude for at finde kjoler til det

royale arrangement. JP Århus lokkede

borgmesterens kæreste Lisbet Lautrup

til at fortælle om, hvilke overvejelser

om kjole og etikette, hun har gjort sig.

For de mandlige gæster til dronningemiddagen på Århus Rådhus i aften er det let at finde aftenens tøj. Invitationen giver det enkle valg mellem smoking og mørkt jakkesæt.

Men hvad med kvinderne? Det står der ikke noget om i invitationen. Og spørgsmålet er, om manglen på retningslinjer vitterligt giver dem frie hænder, eller om de har været plaget af kjolemæssigt hovedbrud, siden invitationen dumpede ind ad brevsprækken?

JP Århus forhørte sig hos borgmesterens kommende kone, Lisbet Lautrup. Hun er en af de kvindelige gæster, der ikke tidligere har været med til en århusiansk fejring af dronning Margrethe og derfor må formodes at have gjort sig overvejelser omkring kjoleetiketten.

»Nej tværtimod. Det er de andre kvindelige gæster, som er kommet til mig og har spurgt, hvad de nu skulle have på til festen.

Dybest set ved jeg ikke så forfærdelig meget om tøjetikette til den slags arrangementer. Men jeg har sagt, de skal komme i lang kjole. Da dronning Margrethe var i byen til festugen sidste år, forhørte jeg mig lidt om kjoleetiketten, så min erfaring siger mig, at til en aftenmiddag uden dans skal kjolen være lang. Havde det været med dans og musik, skulle vi have fundet balkjolerne med taft og rober frem,« smiler Lisbet Lautrup.

Det røde look - en tilfældighed

Hun har selv været ude at investere i en ny rød kjole i anledning af dronning Margrethes Århus-visit - og det skal siges, at den røde farve hverken skal signalere Dannebrog eller Socialdemokrati.

»Jeg var ude at shoppe med en veninde i Viby Centret for omkring to måneder siden. I butikken Center Mode faldt jeg over en Jane Lindgaard-kjole, som jeg vidste, ville være god til mig - rødt klæder mig. Så jeg slog til med det samme,« fortæller Lisbet Lautrup, der ikke vil afsløre, hvad kjolen har kostet.

Der skal også tænkes på genbrug

»Lad os bare sige, at den har været dyr. Det er dog ikke sådan, at jeg har givet den en ekstra tand, fordi vi skal til middag med dronningen. Selvfølgelig er den middag mere speciel end andre. Jeg vil være lidt mere oppe på mærkerne, fordi jeg er sammen med dronningen af Danmark, og fordi jeg synes, hun er hamrende god til det, hun gør. Men det er altså ikke sådan, at jeg har købt en mere prangende kjole end ellers. Jeg tænker altid, at jeg skal kunne bruge kjolen til andre fester også,« fortæller Lisbet Lautrup, hvis blå brudekjole til brylluppet med borgmester Flemming Knudsen den 25. juli i Århus Domkirke også kan genbruges.

»Mange mennesker tror, at jeg som borgmesterens ledsager har et tøjbudget og kan komme i noget forskelligt hver gang, men det har jeg ikke. Jeg har en fem til seks festkjoler i garderoben at skifte imellem. En gang imellem køber jeg så en ny eller kasserer en gammel,« fortæller Lisbet Lautrup.

Og om halsen en kæde med perler

Hun akkompagnerer den nyindkøbte kjole med ørestikker i naturperler, en ditto halskæde og et par sorte, højhælede sko.

»Men de er ikke nye. Jeg prøvede at gå et par sko til i festugen sidste år, og det gør jeg aldrig igen,« siger Lisbet Lautrup og skærer en smertelig grimasse.

louise.witt@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen