Kongelig køretur i restaureret karet

54 heste og en ny-restaureret karet skal bringe dronningen og prins Henrik rundt i Århus. Turen bliver fem kilometer lang.

Dronning Margrethe og prins Henrik kan takke det øldrikkende folk for, at de i dag kan hilse på den århusianske befolkning fra en nyrestaureret karet.

Den over 100 år gamle landauer blev nemlig overdraget regentparret en lille uge før, København palmesøndag hyldede dronningen i anledningen af hendes 60 års fødselsdag. Her kørte regentparret netop i kareten, som igennem tre måneder blev restaureret betalt af Carlsbergs Mindelegat og Tuborgfondet.

I dag vil regentparret ligeledes hilse på folket fra kareten - denne gang i Århus - og det uanset vejrliget. Kareten er med kaleche og kan derfor overdækkes, hvis vejret skulle blive dårligt, når dronningen og prinsen bliver trukket gennem byen. Kareten blev bygget i 1870'erne i København af den engelske karetmager Henry Fife.

Kongelig kortege med 54 heste

Selve køreturen i Århus foregår i en kongelig kortege, der udgøres af 54 heste samt soldater fra Gardehusarregimentet i Næstved. Hestene er sædvanligvis rutinerede, fortæller eskortechefen, major Michael Mentz.

»Man kan sige, at vi har en bruttotrup på 70 heste, og herfra vælger vi dem, der skal med. Normalt har vi en blanding af både rutinerede og unge heste, så vi hele tiden uddanner nye heste til at gå i kortege. Og det kræver faktisk uddannelse, for det er imod en hests natur eksempelvis at skulle stå stille, som vi skal på Honnørkajen, ligesom det heller ikke er naturligt for hestene at gå lige ud for hinanden,« siger Michael Mentz.

En fem kilometer lang rute

Samlet kommer regentparret til at køre cirka fem kilometer i kareten, som trækkes af såkaldte Kladruber-hingste - en gammel tjekkisk kejserhest. Foran disse fire heste går to ligeledes Kladruber-hingste, som alle kan kendes på, at de er hvide i modsætning til resten af hestene i optoget. De er nemlig brune og med en enkelt undtagelse af racen dansk varmblod. Undtagelsen er paukehesten, som går næstforrest. Den er en såkaldt friserhest, der kan kendes ved, at den er lidt mere robust udseende end resten. Mens dronning Margrethe og prins Henrik køres rundt i byen, vil kortegens trompeterkorps spille en række ryttermarcher akkompagneret af spil på paukerne.

christian.hansen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen